fbpx Ny giv for Hjemmehjelpere! Hopp til hovedinnhold

Ny giv for Hjemmehjelpere!

Positivt at ledelse av treningsgrupper for eldre ga hjemmehjelpere fornyet arbeidslyst og økt selvfølelse.

Min bakgrunn for å skrive denne kommentaren er 13 års praksis som hjemmehjelp og senere ti år som hjemmehjelpsleder i Surnadal kommune. Selv om vi er en forholdsvis liten kommune, høres det ut som om forholdene er de samme når det gjelder arbeidsbelastning og følelsen av manglende etterspørsel, og respekt for hjemmehjelpernes kompetanse og viktighet i det felles kommunale tilbudet.

Å delta i prosjektet som beskrives i Steihaugs artikkel, viste seg å lette arbeidssituasjonen for hjemmehjelperne som var med på det. Men det har også en tilleggseffekt; det øker selvfølelsen å bli spurt om å være leder for en treningsgruppe og se at man mestrer det. Og, som hjelpepleierne i artikkelen selv sa, gir det et avbrekk fra den vanlige rutinen med pålagt praktisk arbeid etter en fastsatt arbeidsliste. De kunne planlegge dagen selv med utgangspunkt i treningsprogrammet.

Det virker som det tverrfaglige samarbeidet fungerer bra. Fysioterapeut har ansvaret for opplæring og oppfølging av trenerne, men hjemmehjelperne fikk også komme med ønsker og ideer som påvirket programmet. Den fysiske effekten av å delta i treningen som instruktører kan man heller ikke se bort fra.

At trenerne trives med arbeidet og har det morsomt sammen i gruppene gjør at hele arbeidssituasjonen blir en annen, de «har nesten fått ny jobb». Den ene dagen i uka får konsekvenser for hele arbeidsforholdet. De positive tilbakemeldingene fra deltakerne i gruppene og den åpenbart gode effekten av treningen var også viktig for trenernes motivasjon for og glede av prosjektet.

Det var nedslående at kollegene ikke viste større interesse for arbeidet. Men det betyr kanskje bare at ting tar tid. Hadde prosjektet blitt en fast del av det kommunale tilbudet, ville det kommet med når aktuelle tiltak for brukerne ble vurdert. At det er de eldste medarbeiderne som får tilbudet er god seniorpolitikk som kan bidra til at de orker å stå lenger i arbeid.

Det viste seg at denne ene dagen i uka påvirker arbeidslyst og arbeidsevne i så stor grad at det oppleves som å ha fått en lettere arbeidshverdag totalt sett.

Dette må jeg si er et prosjekt jeg har stor sans for! Det viser at de positive effektene både på kort og lengre sikt er så store!

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse