fbpx Telte opp, avslørte sykepleiermangel Hopp til hovedinnhold

Telte opp, avslørte sykepleiermangel

På papiret var alt i sin skjønneste orden. Men da Lena Røsæg Olsen sjekket hvor mange sykepleiere som egentlig var på jobb på sykehjemmet, ble hun skremt.

– Tidligere har vi vært bra bemannet, men så begynte jeg å merke at vi var så få sykepleiere på jobb. Jeg bestemte meg for å sjekke om det stemte eller om det bare var vi ansatte som sutret, sier hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lena Røsæg Olsen.

Arbeidsstedet hennes er Dyrøy omsorgssenter i Troms. Sykehjemmet har 34 beboere med tre avdelinger. 6,3 av stillingene er for sykepleiere. På turnusen er alt vel og bra. Der er det alltid en sykepleier og to hjelpepleiere/omsorgsarbeidere på natta og fra to til fire sykepleiere på dagvakt. I helgene skal det bare være én sykepleier på dag- og kveldsvakt.

– Men når noen blir syke eller er borte av andre årsaker, har vi ingen buffer. Det går ut over pasientene. For eksempel hadde vi en hofteoperert dame som bare ble liggende i sengen og ikke ble fulgt opp forskriftsmessig, forklarer Olsen.

Få vikarer
Dyrøy er en liten kommune, og det er få sykepleiere å hente inn som vikarer. Sannsynligvis er dette et problem kommunen deler med andre distriktskommuner.

– Jeg valgte meg ut en periode på de 16 første dagene i november, hvor jeg sjekket hvilke fagpersoner som var på jobb. Da jeg så resultatet, ble jeg skremt, sier Olsen.

Det viste seg at det ikke var en eneste sykepleier på jobb på 16 av vaktene på 16 dager. På åtte av vaktene var de bare én sykepleier der de skulle vært mellom to og fire. Ingen av vaktene var de fire, og bare tre av vaktene var de tre sykepleiere.

Olsen viste resultatene til rådmannen, som også ble overrasket. Den lille stikkprøven førte til møter med rådmannen hvor de har diskutert hvordan de skal få på plass personer til de tre og en halv ledige sykepleierstillingene i kommunen, og hvordan de kanskje kan omorganisere for å avhjelpe problemet. Sykepleierne har også planer om å reklamere for sykepleieryrket på kommunens ungdomsskole.

Vil sjekke mer
– Dette var jo ikke akkurat noe vitenskapelig arbeid, men jeg har sjelden gjort noe som har vært så virkningsfullt. Det ble plutselig veldig synlig at vi mangler sykepleierkompetanse, sier Olsen.

Hun skal vise tallene til politikerne i kommunen også.

– Vi sykepleiere er generelt altfor lite flinke til å produsere og vise fram tall. Nå skal jeg gjøre flere stikkprøver på litt andre tider på året, lover Olsen.0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse