fbpx Danske sykepleiere får erstatning Hopp til hovedinnhold

Danske sykepleiere får erstatning

For to år siden anerkjente det danske Arbeidstilsynet at langvarig nattarbeid kan gi brystkreft. Nå har fem sykepleiere fått erstatning.

Hvert år får mer enn 4 000 danske kvinner brystkreft. For to år siden anerkjente det danske Arbeidstilsynet at langvarig nattarbeid, øker risikoen for å få brystkreft, skriver Sygeplejersken.

20 år med nattevakt

Fem danske sykepleiere har fått erstatning fordi kreftsykdommen de har, sannsynligvis kan tilskrives over 20 år med nattevakter.

Arbeidsskadestyrelsen har lagt en grense på 20 års nattabeid minimun en gang i uken, før de anerkjenner en sammenheng mellom brystkreft og nattarbeid.

20 års grensen er et kompromiss. Noen undersøkelser tyder på at man må jobbe mer enn 20-30 år på natt, for at riskoen fro brystkreft øker. Andre forskere mener at risikoen for å få brystkreft når man jpbber nattevakt, er undervurdert.

Ubesvarte spørsmål

Den danske kreftforeningen understreker likevel at det er mange ubesvarte spørsmål knyttet til brystkreft og nattarbeid.

Det danske Arbeidstilsynet håper noen av spørsmålene får svar i en rapport fra det internasjonale kreftforskningsinstituttet IARC.

Mer forskning

I løpet av 2009 kommer den danske Kreftforeningen med to nye undersøkelser.

Den ene sammeligner 300 sykepleiere med brystkreft og 900 sykepleiere uten brystkreft.

Den andre undersøker 1 000 kvinner med brystkreft og 2 000 kvnner uten brystkreft.

Deltakerne er spurt om arbeidsmljø og livsttil. Forskere håper at undersøkelsene blant annet skal kunne gi svar på hvor mange års nattarbeid som skal til for å utvikle brystkreft, skriver Sygeplejersken.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse