fbpx Ukrainske sykepleiere uten rettigheter Hopp til hovedinnhold

Ukrainske sykepleiere uten rettigheter

Daglig leder i firmaet Norsk Helsepersonell, Hildegunn Lindaas, føler seg uthengt etter å ha prøvd å hjelpe 24 ukrainske sykepleiere.

- I beste fall er dette naivt. Å få papirer og autorisasjon kan ta år, sier rådgiver i NSF Rogaland, Bjørg Dons.

Før helgen skrev NRK om Norsk Helsepersonell  som leide ut ukrainske sykepleiere som fikk 100 kroner dagen å leve for. I tillegg viste det seg at de ukrainske sykepleierne verken har autorisasjon eller arbeidstillatelse.

Nå vil stortingsrepresentantant Finn Martin Vallersnes fra Høyre ta opp saken i Stortinget og krever at de får bli i Norge.

Føler seg uthengt

– Det er blitt sagt og skrevet mange usannheter de siste dagene. Vi har ikke ment å utnytte noen, eller gjøre noe galt. Tvert imot, sier daglig leder i Norsk Helsepersonell, Hildegunn Lindaas.

På spørsmål om hvordan de 24 ukrainske sykepleierne kom til Norge, svarer Hildegunn Lindaas, at det var et annet firma som fikk dem hit i september.

– Sykepleierne ble nok lovet en del ting av det andre firmaet. De tok et språkkurs i Ukraina før de kom hit og skulle fortsette på språkkurs på Bømlo, sier hun.

Rot med papirer

Firmaet rotet ifølge Lindaas på flere områder.

– Firmaet lovet dem jobb og språkkurs, men regninger ble ikke betalt, og nødvendige papirer var ikke sendt inn til UDI eller Statens autorisasjonskontor. For at de skulle slippe å bli sendt ut av landet, ble Norsk Helsepersonell startet. Jeg tok kontakt med UDI og Safh. Vi fikk beskjed om at det ville ta 10 uker å få arbeidstillatelse og godkjenning som hjelpepleier for sykepleierne, forteller hun.

Lindaas forteller videre at firmaet Norsk Helsepersonell ble startet i oktober som en direkte konsekvens for å hjelpe de 24 ukrainske sykepleierne som var kommet til Bømlo via et annet firma.

Fremdeles ikke i orden

Tiden har gått og sykepleierne har fremdeles ikke fått arbeidstillatelse eller godkjenning.
Lindaas sier til Sykepleien at målet til firmaet var å lose sykepleierne igjennom systemet slik at de til slutt ville oppnå sykepleieautorisasjon.

– Vi visste at ukrainske sykepleiere mangler praksis i sykehjem. Derfor tok vi kontakt med sykehjem for at de skulle få praksis. Vi har ikke leid dem ut som vikarer, men inngått trainee- kontrakter. Både for at de skulle lære språket, og for at de skulle bli kjent med norske arbeidsforhold. Vi regnet imidlertid med at dette skulle gå rimelig fort og at vi kunne begynne å leie dem ut etter ti uker, sier hun.

– Er sykepleierne ansatt hos dere?


– Vi har to- års kontrakter med dem. Men vi har ikke kunnet ansette dem eller gi dem lønn før de har arbeidstillatelse. Det er ikke lov. Men for at de ikke skulle bli sendt. Måten vi har ordnet det på er at vi har skaffet dem et sted å bo, samt gitt dem penger å handle inn mat for. Det er ikke sant at vi betaler dem 100 kroner dagen for å jobbe, sier Lindaas.

Angrer

Ifølge henne har flere investorer stilt opp og angrer fælt på at de involverte seg i denne saken.
– Bakgrunnen for hele denne saken er at noen ønsket å hjelpe disse sykepleierne slik at de kunne bli. Det har aldri vært vår intensjon å drive sosial dumping. Vi har tvert imot prøvd å opptre så rederlig som mulig uten å bryte loven. 

NSF skal følge opp

– Det er fint at LO tok opp saken. NSF kommer til å følge den videre, sier rådgiver i NSF Rogaland, Bjørg Dons.
Hun er ikke begeistret for at firmaer henter inn utenlandske sykepleiere uten å skjønne hvilket ansvar de påtar seg.

Hatt kontakt

Hun bekrefter at daglig leder i Norsk Helsepersonell, Hildegunn Lindaas, har vært i kontakt med henne.
– Vi hadde et møte i desember. Lindaas ville informere oss om hva de drev med, og hadde spørsmål om lønns- og arbeidsforhold. Vi anbefalte at firmaet å inngå tariffavtale med NSF, sier Dons.


Torsdag gikk imidlertid Lindaas ut på radioen og ga inntrykk av at NSF har godkjent det Norsk Helsepersonell driver med.

- Det er ikke riktig. Jeg sa til henne i desember at min erfaring med autorisasjonsprosesser, er at de er langvarige, sier Dons.

Tar tid

Hun har selv holdt kurs for utenlandske sykepleiere.

– Å få norsk autorisasjon og arbeidstillatelse tar tid. Min erfaring er at det kan gå år. Å tro at dette er en prosess som er unnagjort på ti uker, er i beste fall naivt, sier hun.

Gode intensjoner?


NSF Rogaland ser ikke bort ifra at Lindaas har gode intensjoner når det gjelder de ukrainske sykepleierne.

– Firmaet Norsk Helsepersonell med Lindaas i spissen, virker ikke som om de har skjønt hva de driver med. Det er bare så synd at det går ut over de ukrainske sykepleierne, sier hun.

Flere tilfeller

NSF Rogaland kjenner til flere tilfeller som ligner på det Norsk Helsepersonell står oppe i.

– I Tysvær kommune har pleie- og omsorgssjefen tatt inn sykepleiere fra Litauen gjennom et annet firma. Hovedtillitsvalgt skal i møte omsaken i dag, sier Dons.

– Fylkesleder i NSF Rogaland, Nina Horpestad, kommer til å be NSFsette slike saker høyere opp på agendaen, sier Dons.
























0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse