fbpx Sykepleierimport: Færre filippinske søknader Hopp til hovedinnhold

Sykepleierimport: Færre filippinske søknader

Antallet søknader fra filippinske sykepleiere som ønsker norsk autorisasjon har sunket drastisk det siste trekvart året.

Det sier Per Haugum, direktør i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH).

Etter at Sykepleien gjennom en serie artikler satte fokus på filippinske sykepleiere som må betale store beløp for å få seg jobb i Norge, har autorisasjonskontoret merket at noe har skjedd med søknadstallene fra Filippinene:

– Tidligere fikk vi en del fellessøknader. Et firma sto som fullmektig, og leverte inn en søknad på vegne av mange. Denne typen søknader har vi ikke sett det siste trekvart året. I det hele tatt har antallet sykepleiere fra Filippinene som søker om sykepleierautorisasjon sunket betraktelig.

  Hjelpepleier-autorisasjon
Imidlertid er det nå en kraftig økning i antallet utdannede sykepleiere fra Filippinene som søker om hjelpepleier-autorisasjon i Norge. Hittil i år har over 200 filippinske sykepleiere søkt om en slik autorisasjon.

– Det er enklere å få autorisasjon som hjelpepleier enn sykepleier. Tallene kan tyde på at de som tjener penger på import nå velger en enklere løsning for å få sykepleierne inn i landet, sier Per Haugum til Sykepleien.

Føler seg lurt
Tidligere har Sykepleien omtalt sykepleiere som forteller at de føler seg lurt i prosessen med å komme ut av hjemlandet og inn i en sykepleierstilling i et vestlig land, deriblant Norge.

En filippinsk sykepleier fortalte blant annet at hun hadde betalt en agent både for flybillett til Norge og hjelp med søknadspapirer til UDI og SAFH. Hun reiste med et spedbarn, og oppdaget ikke før hun var fremme i Norge at hun ikke fikk jobb slik hun trodde. Hun fikk et sommervikariat som hjelpepleier, og deretter ikke noe mer.

En annen sykepleier fortalte om en samlet gjeld på 50 000 kroner til en agent som ikke skaffet jobb slik vedkommende var blitt forespeilet. Sykepleieren kom på jobbsøkervisum, og ble satt i en svært presset økonomisk situasjon, med voksende gjeld, familieforpliktelser i hjemlandet og ingen jobb.

SAFH tar et gebyr på 930 kroner for å behandle en søknad om autorisasjon. UDI tar XX kroner, og arbeidskontrakt er gratis, ettersom det er ulovlig å betale for å få en arbeidskontrakt i Norge.

Regelverket for personer utenfor EØS-land er slik at man må ha en arbeidstillatelse før man kan begynne å jobbe. Verken visum eller jobbsøkervisum er arbeidstillatelse. Dersom man får et visum, kan man være i Norge i opp til 90 dager. Hvis man tas i å jobbe ulovlig, risikerer man både straff og utvisning.

  Fellessøknader fra India
SAFH har også mottatt hele postsekker med fellessøknader fra India – hvor en agent står bak forsendelsen.

– Det ble i denne saken fattet 180 vedtak, hvorav 179 sykepleiere fikk avslag. Siden har vi ikke hørt noe mer fra noen av disse. For sykepleiere som ønsker seg rask behandling av søknaden, er ikke dette veien å gå, ifølge Haugum:

– Søknadene må være individuelle, sier han.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse