fbpx Kjønnslemlestelse: - Jenters underliv bør undersøkes Hopp til hovedinnhold

Kjønnslemlestelse: - Jenters underliv bør undersøkes

Å inspisere underlivet til førskolejenter bør være med i en topp-til-tå-undersøkelse, mener helsesøster Kari Gulla.

For en måned siden foreslo SV rutinemessige underlivsundersøkelser for å avdekke kjønnslemlestelse hos jenter. Men det er ikke hovedargumentet til Kari Gulla. Hun er opptatt av å gi jenter et fullverdig helsetilbud.

Vanlig før


Gulla og barnelege Arne K. Myhre skriver i en fagartikkel i dette nummeret av Sykepleien at debatten rundt underlivsundersøkelser av førskolejenter preges av følelser og magre kunnskaper. De kritiserer ti "sannheter" som har festet seg både i media og enkelte fagmiljøer.

– Å undersøke førskolejenters underliv var vanlig fram til 1993, forteller Gulla.

Men stor oppmerksomhet rundt seksuelle overgrep, blant annet på grunn av Bjugn-saken, gjorde at noen foreldre følte seg mistenkeliggjort. De klaget på praksisen, og Statens helsetilsyn satte ned foten.

– Men hensikten med undersøkelsen var aldri å avdekke seksuelle overgrep, mener Gulla.

– Hensikten var å oppdage plager, skader og sykdommer, akkurat som ved resten av helkroppsundersøkelsen.

Verner bluferdigheten


I Helsetilsynets veileder til helsestasjonene heter det at jenters underliv ikke skal undersøkes rutinemessig etter at de er fylt ett år.

– Holder ikke det?

– Nei. Forskning har vist at ulike problemer i underlivet hos førskolejenter er langt vanligere enn testisretensjon, som guttene undersøkes for.

– Helsetilsynet mener at jentenes bluferdighet må beskyttes. Er du redd for å krenke den?

– Nei. Det er snakk om førskolebarn, og å sjekke underlivet som en naturlig del av en helkroppsundersøkelse. Dette er ikke noe alle på død og liv skal gjennom. Vil ikke barnet, så kan det vente til neste gang. Med mindre det er snakk om spesifikke mistanker om at noe er galt.

Gulla mener krenkelse er galt uttrykk i denne sammenhengen.

– Jeg har ikke belegg for å si at ingen vil oppleve det ubehagelig. Heller ikke at ingen føler ubehag ved å bli kikket i halsen eller ørene.

– Bør lege eller helsesøster gjøre undersøkelsene?

– Det er ikke det viktige. Den som utfører resten av topp-til-tå-undersøkelsen, vil også ta denne delen. Men det som alltid er viktig, er at det foregår på barnets premisser.

Les også fagartikkelen om de ti "sannhetene" om underlivsundersøkelse av førskolejenter

0 Kommentarer

Annonse
Annonse