fbpx Andre rusmidler mer utbredt enn alkohol Hopp til hovedinnhold

Andre rusmidler mer utbredt enn alkohol

Langt flere kjører bil med illegale rusmidler og legemidler merket med rød varseltrekant i kroppen enn med alkohol. Det viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet.

Studien ”Test – for trafikksikkerhet og helse” er en av de største studiene i sitt slag i verden der totalt 11 000 bilførere deltok. I tillegg til bruken av alkohol har studien kartlagt 30 ulike stoffer, noe som er banebrytende i Norge. Stoffene ble analysert i en spyttprøve. 

Et eller flere stoffer ble funnet hos 5,7% av førerne. 4,5% av disse var positive på legemidler merket med rød varseltrekant, 1,1% på illegale stoffer, mens 0,3% hadde over 0,2 promille alkohol i spyttprøven, ifølge Folkehelsa. 

Hasj
Illegale rusmidler ble funnet mest hos unge mannlige førere under 35 år. Tetrahydrocannabinol, virkestoffet i hasj og marihuana, ble funnet i 0,7% av prøvene og amfetamin-lignende stoff i 0,3% av prøvene.

Legemidler
Legemidler med rød varseltrekant ble oftest funnet i prøver fra eldre førere, blant flere kvinner enn menn og oftere i prøver tatt på hverdager enn i helgene.  

Sovemiddelet zopiklon, virkestoffet i bl a Imovane, var mest utbredt og hadde blitt brukt av 2,1% av førerne. Det sterke smertestillende stoffet kodein, virkestoffet i bl a Paralgin Forte, ble funnet hos 0,9%, og det beroligende stoffet diazepam, virkestoffet i bl a Valium, hos 0,9%. 

Vet for lite
Hele 15% av de kvinnelige førerne over 64 år hadde et eller flere legemidler i kroppen. 

 - Det er viktig at alle som bruker slike legemidler i en behandlingssituasjon er klar over at de kan kan gi nedsatte kjøreferdigheter, sier avdelingsdirektør Per Trygve Normann ved Folkehelseinstituttet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse