fbpx Sykepleiere havner i gjeldsfelle Hopp til hovedinnhold

Sykepleiere havner i gjeldsfelle

Mange filippinere som blir rekruttert til Norge for å jobbe som sykepleiere, havner i et gjeldsmareritt dersom de ikke umiddelbart får en arbeidskontrakt.

Sykepleien har snakket med en rekke aktører som forteller om svært vanskelige forhold for mange av sykepleierne som kommer til Norge via agenter.  
Prisen for norskkurs, jobbformidling, reise og hjelp til papirarbeid ligger på mellom 35 000 og 55 000 kroner. De fleste må låne disse pengene av familie, naboer eller agenter i hjemlandet. Dersom sykepleierne ikke får jobb i Norge, står både deres egen og familiemedlemmers fremtid i fare.

Jobber svart
Sykepleiere som reiser på jobbsøker- eller turistvisum har ingen jobbgarantier, og noen havner i en desperat økonomisk situasjon dersom de ikke finner jobb innen tre måneder. Sykepleiere er tvunget til å ta svarte jobber, som å vaske privatboliger, for å overleve. Dersom dette blir oppdaget, risikerer de straff og utvisning.

Bekymret
Ansatte og tillitsvalgte i Norsk Sykepleierforbund er kjent med at enkelte utenlandske agenter krever overpris for sine tjenester, men sier de ikke kan gjøre noe, så lenge de det gjelder ikke tør å ta saken til forbundet. Raul S. Vasquez, tidligere rekruttererer og nå norsklærer for sykepleiere på Filippinene, kritisererer NSF for ikke å ha gjort nok for denne gruppen.
Sykepleierforbundet på FIlippinene sier de er bekymret for sine kollegers situasjon, og jobber med forskjellige støttetiltak for å hindre at utflyttede filippinere havner i vanskeligheter.Har du tips eller innspill om denne problemstillingen?
Ta kontakt med oss på: 
aknbh@sykepleien.no ellerkari.anne.dolonen@sykepleien.no

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse