fbpx Anne Hafstad Hopp til hovedinnhold

Anne Hafstad

Ansvarlig redaktørSykepleien Send e-post
Anne Hafstad

Innlegg av Anne Hafstad som ansvarlig redaktør:

Bildet viser Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.
Vestre mener alvor og skal kutte ventelistene

Bare uker etter at Arbeiderpartiets «wonderboy», Jan Christian Vestre, overtok som helse- og omsorgsminister, kommer to milliarder til en storsatsing på kortere ventetider. 

 

Bilde av Jan Christian Vestre
Klarer han dette, klarer han alt!

Det er nesten ingen ende på store oppgaver som må løses av den innkommende helseministeren. Jan Christian Vestre kommer til å slite med å bli populær i jobben.

Lokketilbud er en kortsiktig strategi

Jeg unner hver eneste sykepleier alt de kan få av ekstra lønn og fri, bonuser og annet. Men det er ikke bærekraftig over tid. 

Bildet viser en montasje av Ingvild Kjerkol og tekstutdrag fra mastergraden hennes.
Juks eller slurv – ikke vet jeg

Sjelden har jeg sett så mange «eksperter» og professorer konkludere på tynt grunnlag som i saken om Ingvild Kjerkols masteroppgave. Det kan være lurt å puste med magen nå. 

Bildet viser en menneskehånd og en robothånd som berører hverandre.
Menneske eller robot?

Digitale løsninger og ny teknologi utvikles i et forrykende tempo. Det forandrer sykepleiernes hverdag, men må aldri gå på bekostning av kvalitet.

Sunn mat må bli billigere

Vi spiser mindre sunt enn før. Det kan ikke fortsette. Nå må politikerne våkne, og ikke minst må de tørre å gjøre det som virker. Det handler om at alle må ha råd til å spise sunt.    

Bilde viser Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol
Sykepleiere er helt avgjørende for helseberedskapen

Det kan ikke komme som noen bombe at mangelen på helsepersonell er den kanskje mest kritiske faktoren for vår helseberedskap. Fleksibilitet, omstilling og omdisponering av helsepersonell er løsningen i ny stortingsmelding.

Det er en hyllest med bismak

Følg opp festtalene med faktisk handling. Det er min klare oppfordring etter å ha hørt både statsministeren, helseministeren og Høyre-lederen anerkjenne sykepleiernes betydning på NSFs landsmøte.

Sykepleiermangelen er mer kritisk enn antatt

Det finnes ikke 17 000 sykepleiere som kan hentes tilbake til sykesengen. De aller fleste har jobber hvor deres utdanning er både nødvendig og relevant. 

Bilde fra NSFs rundbordskonferanse om beredskap
Farlig taushet om helseberedskap

Helsetjenesten leverer til gull i krise. Det er i stor grad takket være en imponerende ekstra innsats fra alle dem som jobber i Helse-Norge. Sånn kan det ikke fortsette.

Bilde av baby som ammer
Ikke kast sykepleierne ut med morsmelken

At sykepleiere ved flere av våre sykehus og i kommunene ikke får ammefri er ikke til å begripe. Det gjør meg rett og slett forbanna.

Bildet viser sykepleiere ved ­en gastroav­deling.
Sykepleiere på jobb seks steder i Norge

Torsdag 4. mai 2023. Denne dagen går tusenvis av sykepleiere over hele landet på jobb. De gjør en stor forskjell i mange menneskers liv. 

Bildet viser Helse Nord-leder Marit Lind med et innfeltbilde av Sykepleiens redaktør Anne Hafstad
Jeg heier på Marit Lind

Den nye sjefen i Helse Nord har etter sterkt press påtatt seg den mest krevende jobben i Helse-Norge. Hun fortjener hver krone av lønnen hun får.

Bildet viser en som røyker foran to små barn
Med forbud skal barn og unges helse reddes

Ingvild Kjerkol vil innføre en ny forbudstid. Hun vil forby røyking i nærheten av barn og unge. Hun vil ha forbud mot salg av tobakksvarer på nett.

Illustrasjonen viser en kvinnekropp som den vitruvianske kvinnen.
Vi må skrike høyere om kvinnehelse!

Noen spør om kvin­ners hel­se er så vel­dig an­ner­le­des enn menns hel­se. Om kvin­ne­hel­se egent­lig er noe å mase om. Sva­ret er ja. Det er man­ge grun­ner til å fort­set­te å mase.

Helsetjenesten kommer ikke til å knele

Budskapet fra Helsepersonellkommisjonen er ikke til å misforstå. Det blir ikke flere ansatte, og det kommer ikke mer penger til Helse-Norge.

Bilde av helseminister Ingvild Kjerkol og Sykepleiens redaktør Anne Hafstad
Det er gamle og syke nok til alle

Forventningene til at Helsepersonellkommisjonen kommer med drastiske grep for å sikre oss alle livsnødvendige helsetjenester når vi trenger det, er høye.

Heia sykepleiere som varsler!

Det står stor respekt av sykepleiere som klart og tydelig sier at min lojalitet ligger hos pasientene, ikke hos ledelsen. Uten varsler blir eldreomsorgen neppe bedre, skriver Sykepleiens redaktør, Anne Hafstad.

Anne Hafstad, ansvarlig redaktør Sykepleien
Hvor skal dette ende?

2022 ble nok et krevende år for Helse-Norge. Lite tyder på at 2023 blir lettere. Snarere tvert imot. Det er tid for omtanke og raushet nå!

Barnehospice er ikke løsningen

Alvorlig syke og døende barn og unge må tilbys kunnskapsbasert og god palliasjon uansett hvor i landet de bor. Nå er det på tide å stenge den offentlige pengesekken for et barnehospice i Kristiansand.

bildet viser en sykepleier som trekker opp en sprøyte
Risikoen for feil er for stor

Knapt noe område sykepleiere jobber med, har større konsekvenser for pasientene om det gjøres feil, enn administrering av legemidler. Derfor er det på tide å spørre om de får tiden, muligheten og kunnskapen som kreves.

Kjerkols første år ble en bratt bakke

Det å være helse- og omsorgsminister er en utakknemlig jobb. Den blir ikke lettere i en tid hvor kriser kommer på løpende bånd. Ettårsdagen for Ingvild Kjerkols (Ap) første år som minister er ikke helt som hun håpet på.

Sykepleier i jobb
Bekymringsmelding for sommeren

Allerede før de fleste tar sommerferie tegnes det et bilde av en samlet helsetjeneste med store bemanningsutfordringer. Det truer pasientsikkerheten.

Bildet viser Anne Hafstad.
Pandemien ga nye muligheter

Når sykepleiere som ble sterkt berørt av pandemien, forteller sine historier, blir jeg imponert, rørt og stolt. 

Nordberghjemmet i Oslo
Fra applaus til kroner og øre

Årets lønnsoppgjør er en anerkjennelse av sykepleiere. Nå får de ikke bare applaus og ros i festtaler, men også betalt i kroner og øre.

Gjør som Semmelweis sa: Vask hendene!

Håndhygienedagen er verdt å markere. Da er det igjen grunn til å minne om at håndvask er gull for å hindre smitte av infeksjoner. Så kom igjen, folkens: Vask hendene både titt og ofte.   

– Snakk med barna!

Barn som pårørende må inkluderes og snakkes med, uansett hvor vanskelig og fortvilet situasjonen er. Konsekvensene av å stenge barn ute når sykdom rammer, kan bli store.

Mette Nord NRK
Sykepleierne er ikke hovedfienden, Mette Nord!

Helse-Norge trenger både helsefagarbeidere og sykepleiere. Derfor er det bare trist når Fagforbundet drar i gang lønnsoppgjøret med å gå til frontalangrep på sykepleierne.

Bildet viser Anne Hafstad.
Er ikke sykepleiere vanlige nok?

Høyere lønn må til for å sikre landet nok sykepleiere. Det mener 70 prosent av befolkningen. På tide å ta vanlige folk på alvor nå, Støre og Kjerkol?

Bildet viser en helsearbeider i smittevernutstyr som holder frem en testpinne.
Kriser er blitt normalen

12. mars 2020 stengte Norge. Helsetjenesten mobiliserte for en krise ingen da kunne vite omfanget av. Og helsetjenesten har levert. Som alltid.

Hvem har sjokolade i nattbordskuffen, liksom?

Diabetes er en av våre store folkesykdommer. Mens diabetes type 1 er en kronisk sykdom med ukjent årsak, kan diabetes type 2 forebygges og i stor grad behandles med livsstilsendringer.

Nye faste spaltister i Sykepleien

Noen er kjente for de fleste. Andre ikke. Sammen representerer våre ni ny spaltister en bredde og en kompetanse vi er stolte av å tilby våre lesere.   

100 dager som koronaminister

Ingvild Kjerkol (Ap) ville ikke være koronaminister. Det ble hun. Fremover må hun også i større grad være helse- og omsorgsminister for hele Helse-Norge. 

Bildet viser Anne Hafstad, redaktør i Sykepleien, smilende foran et tent juletre
– Tusen takk, alle sykepleiere!

– 2021 er på hell. Og det er tid for et lite tilbakeblikk. Men først og fremst er det tid for en stor takk til alle landets sykepleiere og andre helsearbeidere som har gitt alt i nok et annerledes år i Helse-Norge, skriver Sykepleiens redaktør.

Foto fra vaksinestasjon
Vaksiner dere nå!

Kjære alle dere som ikke er vaksinert og ikke har medisinske grunner til å la vær: Gjør det nå. Ikke for din egen skyld. Men for alle sykepleiere og andre helsearbeidere som er utslitte. For helsetjenesten, og for oss alle.

Transpersoner og de vanskelige valgene

Er jeg gutt eller jente? Kvinne eller mann? Begge deler eller ingen av delene? De fleste av oss lurer ikke på det. For noen er spørsmålene helt sentrale. De er ofte unge, og de må møtes med respekt og kunnskap.

Legene styrer Helse-Norge

Myten om at blårussen har overtatt styringen av helseforetakene står for fall. Det er legene som dominerer de øverste sjefsplassene i våre helseforetak. Det burde vært flere sykepleiere på de øverste ledernivåene.

Bildet viser politibiler på Bislett etter hendelsen 10. november 2021.
Tvang i psykisk helsevern: De umulige valgene

Det er ikke mulig å unngå at psykisk syke begår voldelige handlinger eller dreper. Men det er grunn til å spørre om det gjøres nok for å forhindre det, skriver redaktør i Sykepleien, Anne Hafstad.

Bildet viser to sykepleiere kommer krabbende ut av et sykehjem
Sykepleiermangel: Leverer i krise – blir ikke prioritert

Aldri har det vært mer tydelig hvor viktig det er med kompetente sykepleiere. Det er vanskelig å forstå hvorfor det ikke tas skikkelig grep om sykepleiermangelen, skriver Sykepleiens redaktør Anne Hafstad.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap)
– Nå må Ingvild Kjerkol (Ap) levere

Økende sykepleiermangel, en fastlegeordning som kneler, store uløste oppgaver innen psykisk helse og rus, og ikke minst plassering av nye sykehus skal håndteres. Dette får den nye helseministeren i fanget.

– Vær så god, Jonas Gahr Støre!

– Helt på tampen av sine åtte år som helseminister, offentliggjør Bent Høie (H) en rapport som slår fast at det er for stor og tilfeldig variasjon i behandlingen psykisk syke og rusavhengige får, skriver Anne Hafstad.

Valg 2021: Anne Hafstad kommenterer partienes helsepolitikk
Det blir fire gode år for Helse-Norge

Eller kanskje ikke. For det er en lang vei fra valgkampløfter til faktisk handling, uansett hvem som sitter rundt Kongens bord etter valget, skriver Sykepleiens redaktør Anne Hafstad.

– Ærlig talt – dette kan ikke fortsette!

Mennesker med psykiske lidelser har en levealder på nivå med det befolkningen hadde for 100 år siden. Vi andre har fått 10 til 15 år lengre liv. Kan vi leve med slike forskjeller?

Hva betyr valget for deg?
– Hvordan blir Helse-Norge etter valget?

Sykepleien har invitert alle partiene på Stortinget til å skrive kronikk om hva som er de største helseutfordringene og hvordan partiene skal løse dem.

Bildet viser helsepersonell som har ankommet Storøya ved Utøya da terroren rammet Norge 22. juli 2011.
– Det er beredskap hver eneste dag

– Det er ikke tilfeldig at helsetjenesten på alle nivåer leverer godt i kriser, slik vi så det 22. juli 2011 og slik vi har sett det gjennom pandemien det siste drøye året. Men det er ikke gitt at det fortsetter, skriver Hafstad.

Streikevest
– Har sykepleiere reell streikerett?

Så skjedde det igjen. Tvungen lønnsnemnd. Det er som hakk i plata. Sykepleierstreik – tvungen lønnsnemnd. Sykepleierstreik – tvungen lønnsnemnd. Igjen og igjen.

Bildet viser en person som vasker hendene.
Tilbake til Semmelweis: Vask hendene!

Fagfolk trodde at med antibiotika og vaksiner var infeksjonssykdommene under kontroll for alltid. De tok grundig feil: I år vil 33 000 mennesker i Europa dø av antibiotikaresistente bakterier.

Bildet viser utsnittet av en t-shorte der det står "Unio i streik".
– Det er nok nå!

– Pandemien har til fulle vist hvor avhengig samfunnet er av kompetente sykepleiere. Nå er det på høy tid at sykepleierne får lønn som fortjent. Det holder ikke lenger med applaus og ros i festtaler, skriver Anne Hafstad.

Bildet viser Anne Hafstad.
Sinte sykepleiere og billig politisk mynt

Selvfølgelig bør medlemmer av Regjeringen, Stortinget, Høyesterett og andre samfunnskritiske funksjoner få vaksine. Like opplagt er det at sykepleiere skal prioriteres.

Anne Hafstad
Toppledere på sykehus må stå for sine vaksinevalg

Når sykehusledere uten pasientkontakt prioriterer vaksinering av seg selv fremfor sykepleiere og annet helsepersonell i direkte pasientkontakt og med høy smitterisiko, må de være åpne om valgene og begrunne dem godt. Hemmelighold og bortforklaringer inngir ikke tillit.

Stellefrakk, praksis, student, Høgskolen i Telemark
– En varslet krise – men likevel ikke forberedt

Koronakommisjonen feller en knusende dom over tilgangen til smittevernutstyr da pandemien kom. Det er alvorlig for sykepleiere og annet helsepersonell. Og det er alvorlig for pasientene og oss alle, skriver Anne Hafstad.

Bildet viser Anne Hafstad.
På tide å gå fra heiarop til handling?

Helsepolitisk barometer 2021 er nok en bekreftelse på at velfungerende helsetjenester er viktig for folk flest, og at den menige kvinne og mann mener sykepleierne fortjener høyere lønn.

Bildet viser en sykepleier med covid-19 vaksine
– Vaksiner er den eneste veien ut av pandemien

– Når vi alle skal ta stilling til om vi vil ta vaksine eller ikke, dreier det seg om hva som er minst farlig – covid-19 eller vaksinen. Svaret på det er vaksinen, skriver Sykepleiens redaktør.

Annonse
Annonse