Kalte medisinstudent sykepleier. Så fikk kommunen kalde føtter og endret kontrakten

Kommunen ga en svensk medisinstudent jobb som assistent – men skrev «sykepleier» i kontrakten og tilbød sykepleierlønn. Etter at Sykepleien ba om innsyn, endret kommunen formuleringen og tilbød lavere lønn.
I én kommune fikk vi tips om at svenske medisinstudenter skulle jobbe som sykepleiere i sommer – men at de formelt ble ansatt som assistenter.
Tirsdag 6. mai ba Sykepleien om innsyn i arbeidskontrakten og all kommunikasjon mellom kommunen og en svensk medisinstudent som har fått tilbud om sommerjobb i kommunen.
Feil i kontrakten
Vi fikk svar fra kommunalsjefen 9. mai om at det ikke har vært noen kommunikasjon mellom medisinstudenten og kommunen etter 6. mai i år. Hun skrev følgende:
– Når det gjelder arbeidskontrakten hennes i punkt 6 står det at hun skal jobbe som sykepleier. Dette er feil, og det vil bli sendt melding til henne om at hun skal utføre enkelte sykepleieroppgaver, som vil bli nærmere presisert, skrev kommunalsjefen.
Slik så arbeidskontrakten ut, før den ble endret:

I en e-post Sykepleien har fått tak i, datert den 7. mai, sendes følgende melding til den svenske medisinstudenten:
«Vi har fått spørsmål om at arbeidskontrakten bryter loven om beskyttet tittel. Arbeidskontrakten din bryter ikke med loven da det står assistent».
Endret oppgaver og lønn
Videre i e-posten fra en leder i sykehjemstjenesten står det:
«Men en annen utfordring er at ifølge kommunens retningslinjer viser det seg at legestudenter må ha fullført semester 8 for å kunne utføre arbeidsoppgaver som en sykepleier. Dette vil si at du ikke oppfyller kravene til å praktisere som sykepleier. Dermed vil du ikke kunne få en timelønn på kroner 400,-, men tilbud om en timelønn på kroner 280,- samt oppgaver tilsvarende en helsefagarbeider».
Så beskriver kommunen arbeidsoppgavene:
«Som helsefagarbeider vil du gjøre oppgaver som å dele ut medisiner, delta i stell og pleie, utføre ulike prosedyrer, observasjoner og dokumentering. Men en sykepleier vil ha det overordnede ansvaret. For å kunne dele ut medisiner, må du ta et medisinkurs for å få medisindelegering. Link til kurs sendes når ny arbeidskontrakt er signert og du er meldt inn i systemet vårt».
Lederen understreker at kommunen ikke vil bryte loven eller sette studentens utdanning i fare.
Helsedirektoratet: Dette er ulovlig og lovlig
Helsedirektoratet reagerer slik på kommunens praksis med medisinstudenter:
– Titlene sykepleier og helsefagarbeider er i henhold til lov om helsepersonell paragraf 74 beskyttede titler. Det vil si at kun personer med gyldig lisens eller autorisasjon, som sykepleier og helsefagarbeider, har anledning til å benytte seg av tittelen, skriver avdelingsdirektør Cathrine Lien Jensen i en e-post.
Hun tar også opp ansettelsen av medisinstudenter som sommervikarer:
– Dersom andre uten lisens eller autorisasjon benytter seg av titlene, er dette altså ulovlig. Dette selv om den aktuelle studenten utstedes norsk studentlisens. Da kan vedkommende kun ansettes og arbeide som medisinstudent med lisens.
Men hun forteller at medisinstudenter kan benyttes til oppgaver som tradisjonelt utføres av sykepleiere og helsefagarbeidere. Det er tittel som er beskyttet, ikke nødvendigvis arbeidsoppgavene.
– Arbeidsgiver kan delegere oppgaver til annet personell når det vurderes forsvarlig.
– Kan en kommune lage egne retningslinjer her?
– Nei, Helsedirektoratet har utarbeidet en nasjonal veileder for ansettelse av helsepersonell.
Hun skriver at denne veilederen inneholder ikke bare anbefalinger, men også krav til ansettelser som arbeidsgiver må følge.
– Arbeidsgivere som utarbeider egne retningslinjer, må følge gjeldende regelverk, ifølge Jensen i Helsedirektoratet.

NSF: Personlig risiko for studentene
Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund skriver i en e-post at den økende mangelen på sykepleiere i Norge, samt kommunenes utfordringer med å skaffe nok kvalifisert helsepersonell til både ordinær drift og ferieavvikling, er årsaken til at medisinstudenter tas inn i sommerferien.
– Arbeidsgivere skal ikke ansette medisinstudenter i stillinger «med ansvar for sykepleieroppgaver». Det kan både svekke hele konseptet med autorisasjonsordningen, men også kvaliteten i behandlingene og befolkningens tillit til helsetjenestene, sier NSF-lederen.
Hun skriver også at studenter som jobber uten autorisasjon og utfører oppgaver de ikke har lov til, løper en særlig personlig risiko, spesielt hvis noe går galt. Da kan det ifølge Larsen true både utdanningen deres og muligheten for å få fremtidig autorisasjon.
– Kommunens ledere forsøker å rette opp feilen her, men holder dette?
– Vi har forståelse for at Kommune-Norge har betydelige utfordringer når det gjelder å få tak i tilstrekkelig sykepleierkompetanse og helsepersonell. Dersom det er utlyst en sykepleierstilling, er det ikke anledning til å ansette annet personell enn en sykepleier i den stillingen.
TIPS OSS Er medisinstudenter ansatt som sykepleiere på din arbeidsplass i sommer? Send oss en e-post
0 Kommentarer