Oppdatert kunnskap om et spennende fagområde
Boken «Helsesykepleie» gir en systematisk og oversiktlig innføring i grunnleggende kunnskaper helsesykepleiere trenger for å utøve god helsesykepleie.
Boken «Helsesykepleie» gir en systematisk og oversiktlig innføring i grunnleggende kunnskaper helsesykepleiere trenger for å utøve god helsesykepleie.
Bokfakta
Boken er aktuell for studenter innen helsesykepleie, for deres veiledere i praksis og for helsesykepleiere som søker ny og oppdatert kunnskap innen helsesykepleie.
Gjennom 10 kapitler får vi blant annet et historisk perspektiv på forebyggende helsearbeid og utviklingen av helsesykepleietjenesten, rammebetingelser for helsesykepleie, intervensjoner i helsesykepleietjenesten og tverrfaglig samarbeid. De store fagområdene helsestasjonstjeneste, skolehelsetjeneste og helsestasjon for ungdom omtales i hvert sitt kapittel.
Jeg vil særlig fremheve kapittel 3 og 4.
I kapittel 3 presenterer forfatterne kunnskap om helsesykepleiers kjerneverdier som representerer en rettesnor for god klinisk praksis. Helsesykepleiernes prinsipper, holdninger og verdier presenteres og diskuteres. Dette er særlig viktig i en tid da fagets kjerneverdier står under sterkt press fra standardiserte og styrende kartleggingsverktøy samt krav om omfattende rapportering oppover i systemet.
Kapittel 4 handler om helsesykepleiers faglige grunnlag, og forfatterne presenterer relevante teorier og fagområder som er viktige i utøvelsen av helsesykepleie. Områder som omtales, er blant annet kommunikasjon, samspill, veiledning, epidemiologi og epigenetikk.
Forfatterne omtaler tjenesten som helsesykepleiertjenesten. I forskriften om lovbestemt sykepleietjeneste i kommunens helsetjeneste omtales sykepleietjenesten, herunder helsesøstertjenesten. Har vi nå en helsesykepleiertjeneste eller en helsesykepleietjeneste etter at yrkestittelen ble endret fra helsesøster til helsesykepleier? Jeg undres.
Boken er grundig gjennomarbeidet og skrevet av to nestorer innen helsesykepleiefaget og helsesykepleierutdanningen. De har tidligere skrevet flere lærebøker innen helsesykepleie. Kari Glavin og Lisbeth Gravdal Kvarme er begge utdannet helsesykepleiere og har mange års erfaring som helsesykepleiere.
Kari Glavin har doktorgrad i sykepleievitenskap fra Universitetet i Oslo. Hun jobber nå som professor emerita ved VID vitenskapelige høgskole.
Lisbeth Gravdal Kvarme har doktorgrad fra Universitetet i Oslo. Hun jobber nå som professor emerita ved Oslomet – storbyuniversitetet.
Boken er også interessant for helsesykepleiernes samarbeidspartnere.
Politikere og ansatte i offentlig forvaltning bør lese boken for å få et bedre innblikk i helsesykepleietjenesten og helsesykepleiernes omfattende arbeidsområder.