fbpx Sykefravær: Vanlige sykepleiere er sykere enn spesialsykepleierne Hopp til hovedinnhold

Sykefravær: Vanlige sykepleiere er sykere enn spesialsykepleierne

Sykepleiere var sykest i Finnmark og friskest i Oslo i andre kvartal. For spesialsykepleierne var fraværet høyest i Vestfold og lavest i Agder. Sjekk sykefraværet i ditt fylke.

At sykefraværet blant sykepleiere er høyt, har de fleste fått med seg. Det er imidlertid noen geografiske forskjeller både når det gjelder sykefraværet blant vanlige sykepleiere og blant spesialsykepleiere.

Sykepleierne «sykest» i Finnmark

Tall Sykepleien har fått fra Nav, viser at sykefraværet er høyest i Finnmark med over 10 prosent når det gjelder vanlige sykepleiere. Lavest er sykefraværet blant sykepleierne i Oslo med 7,5 prosent.

Sykefraværssnittet for landet er på 9,2 prosent i andre kvartal.

Spesialsykepleierne «sykest» på Vestlandet

Statistikken for spesialsykepleierne viser et annet bilde. Her er sykefraværet høyest i Vestland fylke med 9,2 prosent og lavest i Agder med 6,2 prosent.

Snittet på landsbasis er på 8,3 prosent. Tallene viser imidlertid at sykefraværet er lavere blant spesialsykepleiere enn vanlige sykepleiere.

 

– Sykepleierne er stolt av yrket sitt

NSFs forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen sier til Sykepleien at sykepleiere mener de har verdens beste yrke. 

– Derfor strekker de strikken langt for å demme opp for en helse- og omsorgstjeneste som både er underfinansiert og mangler livsnødvendig kompetanse. Det kan over tid gi konsekvenser som sykefravær, redusert arbeidsevne og tidlig pensjonering, sier Larsen.

– Har kjønn, graviditet og størrelse på yrkesgruppen noe å si for det høye sykefraværet?

– Kvinner er overrepresentert i sykefraværsstatistikken, og om lag 90 prosent av sykepleierne er kvinner. Det er kvinner som er gravide, føder og fortsatt tar størsteparten av ansvaret på hjemmebane. Når du skal kombinere dette med en arbeidsgiver som i liten grad er fleksibel, som setter opp turnuser som ikke er familievennlige eller helsefremmende, og som er underbemannet slik at arbeidsbelastningen blir for stor, så er det klart at det får konsekvenser, sier hun.

– Belastningen må ned

Larsen mener for stor fysisk og emosjonell belastning gjør at ansatte når bølgetopper, hvor sykmelding i perioder eller tidlig avgang fra yrket blir utfallet. 

– HMS-arbeidet må tilpasses helse- og omsorgssektoren og identifisere og jobbe med de faktiske risikofaktorene som finnes der, sier Larsen. 

Forbundslederen peker på at det for tiden er mye snakk om sykelønnsordninger og sammenlikninger med naboland. 

– Det vi savner i debatten, er at vi snakker mer om hvorfor sykepleiere og helse- og omsorgstjenestene topper sykefraværsstatistikken, sier hun. 

Ifølge Larsen er svaret enkelt.

– For å snu utviklingen haster det å redusere belastningen, og for å finne de riktige tiltakene som er tilpasset de enkelte virksomhetene og avdelingene, er det avgjørende å involvere tillitsvalgte og ansatte.

Hun vil ha mer forebyggende arbeid om helsefremmende turnuser som tar høyde for påregnelig fravær, om ansvar- og oppgavedeling – og om styrking av sykepleierlederes vilkår for å utøve ledelse.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse