Forhandlingene om ny IA-avtale er i gang
IA-avtalen skulle få ned sykefraværet. Det har ikke skjedd. Mandag møtes partene i arbeidslivet for å forhandle om en ny avtale.
IA-avtalen er en samarbeidsavtale mellom arbeidsgivere, arbeidstakere og myndighetene i Norge. IA-avtalen ble inngått i 2001. Siden den gang har den blitt fornyet flere ganger, med justeringer og oppdateringer. Den siste versjonen av IA-avtalen ble inngått i 2019 og gjelder frem til 2024.
Forhandlingene har startet
I skrivende stund sitter LO, YS, Akademikerne og Unio og arbeidsgiverne i NHO, Virke, KS og Spekter og forhandler frem en ny avtale. Arbeidsminister Tonje Brenna har siden hun inntok ministerposten vært tydelig på at sykefraværet må ned. Tall SSB nylig presenterte, tyder på det motsatte.
Andre kvartal i år gikk 2,4 millioner dagsverk tapt i sykefravær. Helsetjenesten har høyest sykefravær, med hele 2,4 millioner tapte dagsverk i andre kvartal.
Planlagt ti møter
Forhandlingene foregår i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Det er lagt opp til rundt ti møter som skal lede frem til en signerbar avtale i november.
Hensikten med avtalen er å skape et mer inkluderende arbeidsliv, der flere kan delta i arbeidslivet på best mulig måte.
Her er noen hovedpunkter i dagens IA-avtale:
- Mål om å redusere sykefravær: IA-avtalen har som mål å redusere sykefraværet i Norge, slik at flere kan være i arbeid, også de som har helseutfordringer.
- Arbeidsplasser for alle: Den oppmuntrer til at flere kan bli inkludert i arbeidslivet, uavhengig av alder, helse eller funksjonsevne.
- Samarbeid mellom partene: Avtalen er et samarbeid mellom arbeidsgivere, arbeidstakere og staten, som jobber sammen for å nå målene.
- Tiltak for bedre arbeidsmiljø: IA-avtalen legger vekt på forebygging av sykefravær ved å forbedre arbeidsmiljøet og tilrettelegge for ansatte med spesielle behov.
- Frivillig for bedrifter: Det er frivillig for bedrifter å inngå IA-avtalen, men de får tilgang til ulike støtteordninger og tiltak hvis de gjør det.
0 Kommentarer