fbpx Høyeste fraværstall på 15 år: Nesten 10 prosent sykefravær i helse- og sosialtjenester Hopp til hovedinnhold

Høyeste fraværstall på 15 år: Nesten 10 prosent sykefravær i helse- og sosialtjenester

Bilde av Nav-direktør Hans Christian Holte

2,4 millioner dagsverk gikk tapt i helsetjenesten i andre kvartal i år.

I dag publiserte SSB statistikk for sykefraværet for andre kvartal.

Kvinner og helse

Kvinner har det høyeste sykefraværet, med 7,7 prosent. Dette er det høyeste legemeldte sykefraværet kvinner har hatt i andre kvartal de siste 20 årene.

Helse- og sosialtjenester har det høyeste sykefraværet. Her økte fraværet fra 8,1 prosent i andre kvartal 2023 til 8,6 prosent i andre kvartal 2024.

Over 2,4 millioner dagsverk gikk tapt i siste kvartal innen helse- og sosialtjenester.

– Alvorlig

Et nasjonalt sykefravær på 7,1 prosent utgjør 10,6 millioner tapte dagsverk. Rundt 1,7 millioner skyldtes egenmeldt sykefravær, mens om lag 9 millioner skyldtes det legemeldte sykefraværet, ifølge tall fra Nav.

– Alvorlig, sier Nav-sjef Hans Christian Holte.

– Sykefraværet fortsetter å øke fra et allerede høyt nivå. Det er fremdeles sykefravær med psykiske plager som øker mest, og det gir store utslag i statistikken fordi disse fraværene ofte er langvarige, sier Holte.

Brenna vil ha sykefraværet ned

Også arbeidsminister Tonje Brenna mener norske arbeidstakere har for høyt sykefravær.

Mandag starter forhandlingene mellom staten og partene i arbeidslivet om en ny avtale for inkluderende arbeidsliv (IA-avtale). Avtalen har som mål å få ned sykefraværet.

– Vi oppfatter at også partene i arbeidslivet ønsker å få ned fraværet, og at de forstår behovet for tydeligere virkemidler, sier Brenna.

– Oppsiktsvekkende

Det er enkeltdiagnosen «psykiske symptomer/plager» som øker mest i andre kvartal med 24 prosent i gruppen psykiske lidelser.

– Det er uvisst hva denne økningen skyldes, og antakelig er det svært sammensatt. Vi trenger en bedre forståelse av årsakene til denne utviklingen, sier Nav-sjef Hans Christian Holte.

Selv om psykiske lidelser øker, er det muskel- og skjelettlidelser som er den vanligste årsaken til sykefravær og utgjør 33 prosent.

– Du trenger ikke være rakettforsker

Trondheim er en av kommunene som sliter med svært høyt sykefravær.

Adresseavisen meldte onsdag at det er store forskjeller i sykefraværet ved sykehjemmene i byen. 

Ved Ladesletta helse- og velferdssenter var sykefravær på 15,7 prosent i snitt i 2023. Nå har det steget til over 20 prosent, ifølge tall Adresseavisen har publisert.

Nå skal byrådet kartlegge hvorfor folk er syke.

– Du trenger ikke være rakettforsker for å skjønne hva som skal til. Vi må ha flere ansatte, sier Marthe Sigstadstø, plasstillitsvalgt for Fagforbundet og Elisabeth Øyen, plasstillitsvalgt i Delta til Adresseavisen.

– Vi er skåret inn til beinet når det gjelder bemanning, samtidig blir pasientene sykere og vi får flere oppgaver. Men vi har ikke flere hender å ta av. Vi springer oss i hjel. Når du står i en så tøff arbeidsbelastning i så lang tid, og har kronisk dårlig samvittighet for alt du ikke rekker, så knekker du til slutt, sier de tillitsvalgte til Adresseavisen. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse