fbpx Visuelle guider skal trygge pasienter før sykehusbesøk Hopp til hovedinnhold
Se hvor du skal:

Visuelle guider skal trygge pasienter før sykehusbesøk

Collage basert på visuelle guider ved SUS

– Målgruppen er alle som gruer seg litt ekstra eller lurer på hvordan ting ser ut, forteller radiograf Gunhild Knutsen ved Stavanger universitetssykehus.

Mye kan gå gjennom hodet foran et sykehusbesøk, og enkelte kan ligge våkne og gruble mer enn andre.

Hvilken inngang bør jeg bruke? Skal jeg til høyre eller venstre ved kiosken? Hvordan ser det ut der jeg skal melde min ankomst? Roper de meg opp? Er det toalett i nærheten? Hvor mye bråker MR-maskinen?

– Jeg fikk ideen da jeg oppdaget at slik tilrettelegging for pasienter som trenger å forberede seg litt ekstra, er så godt som fraværende på sykehus og institusjoner i Norge.

Det forteller radiograf ved Stavanger universitetssykehus (SUS), Gunhild Knutsen, til Sykepleien.

Du får en innkalling med informasjon om selve undersøkelsen, men ikke hvordan ting faktisk ser ut på sykehuset og avdelingen
Gunhild Knutsen

Hun er selv nevrodivergent, og har dessuten barn diagnostisert med ADHD og autisme. Derfor er hun med i flere grupper for nevrodivergente og deres nærpersoner på Facebook.

– Noe som går igjen i diskusjonene der, er frustrasjon i møte med helsevesenet på grunn av manglende muligheter til å kunne forberede seg i forkant av en undersøkelse, forteller hun.

– Du får en innkalling med informasjon om selve undersøkelsen, men ikke hvordan ting faktisk ser ut på sykehuset og avdelingen.

Ifølge Knutsen skaper dette unødig stress for mange.

Ikke så vanskelig

– Jeg gikk på nettsidene til SUS for å se hva som fantes av visuell veiledning, og der var det så godt som ingenting. Jeg tenkte at dette går det jo an å gjøre noe med. Det trenger ikke være så vanskelig.

Knutsen leste seg opp, og fant inspirasjon blant annet fra England og Australia. Så presenterte hun ideen for ledelsen ved Avdeling for radiologi der hun jobber.

– Heldigvis er de veldig uredde når det gjelder å prøve ut nye ting, så jeg fikk tommel opp.

Knutsen ville gjøre det ordentlig. Hun tok en regional forbedringsutdanning hos Helse Vest, som gir ansatte kompetanse for drive og gjennomføre prosjekter. En prosjektgruppe med erfarne radiografer ble dannet, der to av medlemmene også var nevrodivergente.

Via sosiale medier ble det også rekruttert en brukergruppe som kvalitetssikret materialet før det ble lagt ut på nettsiden.

– Det ville vært litt feil å lage tilrettelegging uten å samarbeide med dem som faktisk har bruk for det, påpeker Knutsen.

– Brukergruppen gjorde et grundig arbeid og kom med mange gode tilbakemeldinger, slik at vi til slutt satt igjen med guider som dekker de behovene målgruppen har.

Mange i målgruppen

Guidene ble lagt ut på nettsidene til SUS i april. Gjennom tekst og bilder får pasientene informasjon om omgivelsene helt fra inngangen på sykehuset og frem til røntgenlabene på Avdeling for radiologi.

Informasjon og lenke inkluderes nå i alle innkallingsbrev fra avdelingen, og foreløpig er guidene tilgjengelig på norsk, engelsk, fransk, polsk og ukrainsk.

Alle avdelinger på alle sykehus i Norge møter denne pasientgruppen hver eneste dag
Gunhild Knutsen

Knutsen forteller at målgruppen er alle som av en eller annen grunn gruer seg litt eller lurer på hvordan ting ser ut.

– Totalt kan det være ganske mange. Personer med angstlidelse, alle som har behov for forutsigbarhet eller har lite overskudd på grunn av sykdom og smerter, barn, personer med kognitive utfordringer og så videre.

Mye kan det nok være mulig å finne frem til andre steder, men målet er ifølge Knutsen, at pasienten skal slippe å bruke overskuddet sitt på å lete etter denne type informasjon.

– Den skal være synlig, lett tilgjengelig og samlet på et sted.

For at andre avdelinger og poliklinikker skal slippe å finne opp kruttet på nytt, har prosjektgruppen ved Avdeling for radiologi også laget en «gjør det selv»-guide som blir tilgjengelig for alle som ønsker å bli en mer inkluderende avdeling.

Prosjektet er nå også tildelt såkornmidler.

– Vi ønsker å inspirere flere til å gjøre det samme, da alle avdelinger på alle sykehus i Norge møter denne pasientgruppen hver eneste dag. Ved å bruke visuelle guider kan vi møte dem på en bedre måte.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Anja K Groenhaug

Barnesykepleier; Sosiolog og sosialforsker; Skribent
1 week 3 days siden

SÅ flott og SÅ tiltrengt. Jeg håper dette arbeidet videreføres så alle helseinstitusjoner etterhvert har slike beskrivelser av de fysiske forholdene man møter. Det å kunne forberede seg på denne måten bidrar til en fornemmelse av kontroll i situasjonen. Det kan gjøre møter med helsevesenet lettere å håndtere. Det er en rekke faktorer som spiller inn i nevrodivergentes mulighet til å takle møter med helsevesenet. Det denne avdelingen ved SUS har fått til her er viktig ledd i tilretteleggingen for denne gruppen mennesker. Honnør til dere!

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse