Badenymfen Birgit Gulbrandsen (77) har det som fisken i vannet
På Frei sykehjem mangler det ikke på aktivitetstilbud – og de ansatte strekker seg gjerne litt ekstra for at badenymfer som Birgit Gulbrandsen skal få boltre seg litt ekstra.
Frei sykehjem ligger i landlige omgivelser med vakker utsikt over Freifjorden i Ørnvika på Freiøya i Kristiansund kommune.
– Vi har 26 langtidsplasser. 31 faste ansatte og totalt 46 ansatte vikarer, sier avdelingsleder Heidi Skomsøy til Sykepleien.
Badenymfe
Tidligere denne måneden kunne abonnenter til Tidens Krav lese om Birgit Gulbrandsen (77) som bor på sykehjemmet, og er en skikkelig badenymfe. Å havne på sykehjem satte en stopper for badeturer på egen hånd.
De ansatte på Frei sykehjem bestemte seg for å gjøre noe med det – og dermed ble det badetur på Guldbrandsen. Bildene fra turen ble delt på Facebook, og høstet mange hurrarop.
Fallulykke og knust skulder
– Hvorfor var denne badeturen var så viktig for Guldbrandsen?
Skomsøy referer til sønnens kommentar til avisen Tidens Krav:
– Hun er ei badenymfe og var i sjøen stort sett hver dag. Så hadde hun en fallulykke rett før jul for et par-tre år siden, og skulderen hennes ble knust. Hun har kommet seg igjen, sakte, men sikkert. Men badingen har nok ikke vært så lett å få til.
– Blir det flere badeturer på Birgit?
– Vi håper på å få til flere badeturer hvis det blir så varmt vær igjen, og vil selvfølgelig prøve å få det til igjen hvis alt klaffer, sier Skomsøy til Sykepleien.
Mye skal klaffe
Å gjennomføre slike aktiviteter for beboere, krever sitt.
– Det krever god planlegging, Birgit snakket mye om å få til en svømmetur. Vi snakket med pårørende en uke i forveien, avklarte bilkjøring og bildetaking. Pårørende kjøpte inn badedrakt og vi organiserte transport og bemanning. Birgit gledet seg veldig, det var veldig givende for oss å kunne gi henne denne opplevelsen, sier hjelpepleier Elinor Holsen.
Noe for alle og enhver
De ansatte sørger ikke bare for badetur. De prøver å få til en fellesaktivitet hver dag.
– I tillegg legger vi opp til individuelle aktiviteter til hver enkelt ut ifra allmenntilstand og funksjonsnivå, sier Skomsøy.
Hun nevner sang og musikk, både som miljøtiltak og i aktivitet.
– Vi har en stor flott sansehage som vi har fått bygd etter blant annet midler fra Kristiansund Soroptimistforening, her har vi hengt opp en stikk-ut postkasse, med en klassisk turbok, pasienter kan skrive seg inn i når de går tur forbi, enten med personalet eller pårørende, forteller hun.
De som skriver seg opp i turboken er de med i en loddtrekning som skjer en gang i måneden i regi av huskoret.
– Huskoret består av pensjonerte hjelpepleiere og sykepleiere som kommer en gang i måneden og holder huskonsert med sang, musikk, kaker, kaffe, utlodning, og andre aktiviteter, sier Skomsøy.
Veggmalerier og besøkshund
I tillegg har sykehjemmet en ansatt som har malt kjente landemerker fra Kristiansund på veggene i korridoren.
– Vi gjennomfører sansevandring med beboerne. Vi får fortalt mange historier fra før i tiden, i tillegg er det enklere for beboerne våre å huske på hvor de bor, for hver inngang til rommene har fått egen farge, sier hun.
Sykehjemmet får også besøk av frivillige som er innom med besøkshund en gang i uken.
– I tillegg har vi litteraturkafé, og besøk av fire ungdomselever i regi av skole og faget «innsats for andre», sier hun.
Liker du bowling, curling, sang, sittedans og ballspill? Vel, da lander du godt på Frei sykehjem, for her får du også det.
Pensjonister redder sommeren
– Hvordan er sommerbemanningen hos dere i år?
– Vi er så heldige å ha seks pensjonerte helsefagarbeidere og sykepleiere som er sommervikarer, sier hun.
Det er en trygghet og styrker fagligheten, samt antall faglært personell på arbeid.
– Men vi har i år, som tidligere, også behov for vikarbyrå. Vi er heldige å ha to flinke legestudenter. Det som er i år, er at vi har todelt ferieavvikling på grunn av helseplattformen og oppstart med opplæring i august, sier Skomsøy.
Det har ført til at mange faste ansatte er ute i ferie samtidig, det igjen fører til at nesten alle vikarene som er tilknyttet huset arbeidet opp mot 100 prosent stilling.
– Det har gjort det svært vanskelig ved korttidsfravær å få tak i vikar. Jeg har heldigvis en veldig flink gjeng som ser løsninger i stedet for problemer. De står på og gir det lille ekstra og skaper en god dag for våre beboere på Frei sykehjem, skryter avdelingslederen.
Hun er stolt av kunnskapen og erfaringen i arbeidsstokken.
– De samarbeider godt på alle nivå og vi har det veldig kjekt på arbeid, sier hun.
0 Kommentarer