– Allerede i fjor sa vi: Hvis ikke nå – når da?
– Krig, Covid og klima. Krisene vi står ovenfor er selve begrunnelsen for hvorfor vi må sikre beredskap og livsnødvendig kompetanse i helsetjenesten nå, sier Lill Sverresdatter Larsen.
Unio-leder Ragnhild Lied innledet Unios inntektspolitiske konferanse onsdag 9. mars. Hun var helt tydelig på at offentlig sektor skal ha en større ramme enn frontfaget i industrien.
Unio-lederen får støtte av NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen.
– Allerede i fjor sa vi: Hvis ikke nå – når da? Tiden er overmoden, sier Larsen.
Etterslep
Unio provoserte blant andre Fellesforbundet i opptakten til årets lønnsoppgjør med sine krav om å få en høyere lønnsvekst enn arbeiderne i konkurranseutsatt industri for å ta igjen etterslepet.
– Hvordan var stemningen på dagens konferanse?
– Den var god. Vi står samlet. Tiden for at vi skal få økt lønn, er nå, sier Larsen.
– Men er det realistisk med tanke på alt som skjer?
– Krig, Covid og klima. Krisene vi står ovenfor er selve begrunnelsen for hvorfor vi må sikre beredskap og livsnødvendig kompetanse i helsetjenesten nå, mener hun.
Kommenterer ikke andres forhandlinger
– Men er det i det hele tatt mulig å få en reallønnsvekst med tanke på levekostnadene nå skyter i været?
– Vi mener det er godt mulig å få til det. Og også helt nødvendig. Får vi ikke løftet sykepleierne og annet helsepersonell i det offentlige også for fremtiden, vil det få alvorlige konsekvenser. Det er ikke noe jeg bare sier – jeg mener det virkelig, sier hun.
Larsen utdyper:
– Dersom samfunnet skal klare å opprettholde en beredskap og et helsetilbud i det offentlige også for fremtiden, er en lønnsøkning helt nødvendig. Hvis ikke mister det offentlige kritisk kompetanse, sier Larsen.
– Hva tenker du om lønnskravene fra Fellesforbundet og Norsk Industri som ble overlevert i dag?
– Jeg har ikke fått sett på dem. Uansett har jeg få meninger om andre forbunds forhandlinger, sier Larsen.
– Staten tjener på høye kraftpriser
Unio-leder Ragnhild Lied var i sin tale klar om at lønnsoppgjøret bør gjennomføres som normalt, trass i krig og krise. Ifølge NRK viste hun til at norsk økonomi i stor grad er forskånet fra de største følgene.
– Det er ingen grunn til å utsette oppgjøret, sa Lied, som også pekte på at staten og kraftkommunene tjener godt på høyere energipriser.
0 Kommentarer