Her er regjeringens koronalettelser
Koronatiltakene reduseres kraftig. Men det har sin pris. Myndighetene regner med at tre til fire millioner av oss vil bli smittet før sommeren. Arbeidsgivere må planlegge for et sykefravær på 20 prosent.
Statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol holdt i kveld, tirsdag, pressekonferanse om koronasituasjonen.
Fjerner de fleste tiltakene
Jonas Gahr Støre annonserte at regjeringen fjerner de fleste tiltakene fra klokka 23 i kveld. Men det er noen unntak. (Se alle endringene nederst i saken)
Meteren beholdes. Det samme gjør munnbind i butikker, kollektivtransport og andre steder hvor en meters avstand ikke kan holdes.
Selv om påbud om hjemmekontor fjernes, anbefaler myndighetene at arbeidsgiverne vurderer hvor mange som trenger å være fysisk til stede.
– Målet er at ikke for mange blir syke samtidig, sa Støre.
Ifølge anslag fra helsemyndighetene vil mellom tre til fire millioner av oss bli koronasmittet før sommeren og vi må planlegge for et sykefravær opp mot 20 prosent.
– Vi går inn i en ny fase. Vi må belage oss på å leve med mye smitte, sa Støre.
Han understreket at pandemien på ingen måte er over.
– Vi skal ta hverdagen tilbake
Helseminister Ingvild Kjerkol sa det er på tide at vi tar hverdagen tilbake.
– Vi har lettet mer på tiltakene enn det fagmyndighetene har anbefalt. Det har en pris. Vi må regne med mye smitte og sykefravær i tiden som kommer, sa hun.
Kjerkol sa regjeringen tar sikte på å fjerne tiltakene helt innen 17. februar.
Også antall sykehusinnleggelser vil øke fordi svært mange blir smittet, men risikoen for å bli innlagt på sykehus er mye lavere nå, enn sammenliknet med tidligere i pandemien. Pasientene er kortere tid på sykehus, og færre trenger intensivbehandling.
Vil fortsatt få dødsfall og sykehusinnleggelser
Kjerkol sa at det ikke er mulig å unngå at smitte kommer inn på sykehjem og helseinstitusjoner.
– Vi vil ikke kunne unngå at noen får alvorlige komplikasjoner, men det er på tide å behandle viruset mer som en vanlig sesonginfluensa. Pandemien vil fortsatt forårsake både innleggelser og dødsfall, sa Kjerkol.
Dersom belastningen på helse- og omsorgstjenesten likevel skulle bli for høy, kan det bli aktuelt å innføre strengere tiltak.
Flere lettelser i TISK (Testing, isolasjon, smittesporing og karantene)
Smittekarantene avvikles for alle, men husstandsmedlemmer og tilsvarende nære anbefales å teste seg. Øvrige nærkontakter uten symptomer behøver ikke å teste seg, men de bør være ekstra oppmerksomme på symptomer.
Barn i grunnskolealder eller yngre anbefales kun test ved symptomer, også selv om det skulle være smitte i husstanden.
Med følgende lettelser i TISK vil videre krav om registrering av gjester og deltakere på arrangementer og serveringssteder oppheves. FHI viser til at bruk av Smittestopp kan dekke behovet for varsling av øvrige deltakere ved et arrangement.
Isolasjonstiden forkortes fra seks til fire dager. Endringen i isolasjonstiden gjelder også for personer som allerede er smittet og i isolasjon i dag. Smittede som har symptomer må i tillegg ha vært feberfri i minst 24 timer før isolasjonen kan avsluttes. Regjeringen vurderer isolasjonskravet løpende.
NSF: – Det har vært tøffe tider for mange
– Vi setter som alle andre pris på at samfunnet nå åpner igjen. Men det er noen obs-punkter nå som handler om å holde helsetilbudet i kommunene i gang, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Sykepleierforbundet etter kveldens pressekonferanse fra Regjeringen om lettelser i tiltakene.
Hun sier det har vært tøffe tider for mange.
– Barn, unge, idrett, uteliv og restauranter har levd med tøffe restriksjoner gjennom lang tid. Nå er ikke situasjonen ved sykehusene like kritisk som før, og dermed er det naturlig og riktig at det nå kommer lettelser, sier Larsen.
– Støtter at noen av tiltakene opprettholdes
Larsen forteller at det er kommuner som sier de mangler helt kritisk bemanning til hjemmetjeneste, sykehjem, rus og psykiatri.
– Enda flere beskriver situasjonen som utfordrende. Tjenestene vil merke det hvis mange blir syke samtidig, og de ansatte ikke kommer seg på jobb. Det er derfor fornuftig å flate ut kurven på en slik måte at vi også kommer oss gjennom den siste fasen av pandemien. Derfor støtter vi at en inntil videre opprettholder noen av tiltakene, slik som munnbind og meteren, sier hun.
Larsen sier NSF har tillit til at situasjonen fremover følges tett, og særlig i de kommunene som melder om at de opplever situasjonen som kritisk.
0 Kommentarer