Marburgvirus påvist i Vest-Afrika
Det første tilfellet av den dødelige og svært smittsomme marburgvirus-sykdommen er påvist i Vest-Afrika, nærmere bestemt Guinea, opplyser WHO.
Guineanske myndigheter har bekreftet at det ble påvist marburgsmitte i en pasient som døde i Gueckedou sør i landet, opplyser WHO mandag kveld.
– Potensialet for at marburgviruset spres vidt og bredt betyr at vi må stanse det på veien, sier Matshidiso Moeti, Verdens helseorganisasjons (WHO) regionaldirektør for Afrika.
Beslektet med ebolavirus
Marburgvirus er beslektet med ebolavirus og kan forårsake blødningsfeber med en dødelighet på opptil 80–90 prosent.
- Symptomene er initialt feber, hodepine, slapphet, muskelsmerter og sår hals, oppkast og diaré.
- Etterhvert kan man få brystsmerter og hoste, og etter noen dager kan man utvikle blødninger fra tarmen og lungene og få utslett over hele kroppen.
- Inkubasjonstiden er 3–9 dager, og viruset spres via kroppsvæsker.
- Det finnes ingen vaksine eller behandling mot sykdommen.
- De fleste som smittes, er familiemedlemmer og helsepersonell, ifølge Tidsskrift for Den norske legeforening.
WHO-eksperter sendt til Guinea
Innsatsen er i gang for å finne personene som pasienten kan ha vært i kontakt med. Samtidig setter myndighetene i gang en offentlig opplysningskampanje for å spre bevissthet om sykdommen og bidra til å stanse smittespredning. Et første team med WHO-eksperter er ankommet Guinea for å bidra i innsatsen.
For bare to måneder siden erklærte WHO slutten på Guineas andre ebolautbrudd, som startet i Gueckedou i fjor og krevde tolv menneskeliv.
Sykdommen først påvist i 1967
Marburgvirus-sykdom ble først påvist som følge av to utbrudd knyttet til laboratoriearbeid med forsøksaper fra Uganda som fant sted samtidig i 1967 i tyske Marburg og i Beograd i Serbia.
Det største utbruddet i nyere tid var i Angola i 2005. Det krevde over 300 menneskeliv.
Viruset smitter mennesker fra en flaggermusart og sprer seg mellom mennesker gjennom direkte kontakt med kroppsvæsker fra smittede.
0 Kommentarer