Vil ha faggruppe for sykepleiere som jobber med palliasjon
– Når du får spørsmålet «hvorfor må jeg dø?», så er det hardt, du vet ikke alltid hva du skal si. Samtidig er det en utrolig givende jobb, forteller Linda Sunne. Hun er sykepleier og jobber med palliasjon.
Linda Sunne er ressurssykepleier for palliasjon i Nesbyen kommune. Hun jobber også ved korttidsavdelingen ved sykehjemmet i kommunen. Hun har en ettårig videreutdanning i palliasjon fra Lovisenberg diakonale høgskole.
– Å jobbe med palliasjon er tøft, ikke bare fysisk, men også psykisk, sier hun.
Respons på forespørsel
Hun har lenge savnet et sted der hun kan spørre andre sykepleiere som jobber med palliasjon om råd, og et sted der man kan dele erfaringer, informasjon og forskning.
I slutten av april begynte hun derfor å lodde stemningen for en faggruppe for sykepleiere som jobber med palliasjon. Hun la først en forespørsel på et sykepleierforum på nett – og fikk rundt 40 svar:
– Responsen var veldig god, sier Sunne.
– Det er tydeligvis flere enn meg som har tenkt det samme.
– Gjør noe med deg som person
Hun opplever det som både krevende og givende å jobbe med palliasjon:
– Man jobber med noen som kan være på sitt mest sårbare, og du står midt oppi det som sykepleier. Du skal kunne ta vare på pasienten selv og familie rundt, og ikke minst dine kollegaer. Det gjør noe med deg som person, sier Sunne.
– Du jobber ikke bare med eldre og syke, dette kan være unge mennesker som har fått en alvorlig diagnose uten en kurativ utgang. Når du får spørsmålet «hvorfor må jeg dø?», så er det hardt, du vet ikke alltid hva du skal si, sier hun.
– Det kan være vanskelig å beskrive, men når noen som har hatt det tungt og vondt, får en god avslutning på livet på grunn av hjelp du har gitt, så er det veldig givende. Jeg har grått noen tårer på jobb for å si det sånn, forteller Sunne.
Hun mener en faggruppe kan være et sted å lufte tunge tanker, eller et sted hvor man for eksempel kan få tips til å arrangere refleksjonsmøter på arbeidsplassen.
Flere diagnoser
Tilbakemeldingene etter at hun la ut forespørselen har vært omtrent det samme som det hun selv hadde tenkt på, forteller hun:
– Mange av dem som har svart meg, sier at de savnet en egen faggruppe for sykepleiere som jobber med palliasjon. En del er nok med i faggruppen for kreftsykepleiere, men vi er også mange som jobber med andre sykdommer enn kreft, sier hun.
– Palliativ sykepleie til en pasient med ALS, MS eller demens er for eksempel veldig annerledes enn om pasienten har en kreftsykdom. Ettersom palliativ sykepleie er en egen videreutdanning, hadde det vært fint å kunne ha en egen faggruppe for det.
Sunne er nå i dialog med andre som er engasjert i palliasjon, for å få flere innspill til ideen.
Tips: Grundig forarbeid
Hun har også kontaktet Sentralt fagforum (SF) i Norsk Sykepleierforbund (NSF) og spurt hvordan hun skal gå frem.
Mette R. Dønåsen, leder i Sentralt fagforum, bekrefter at hun har vært i kontakt med Sunne om hva som må til for å opprette en faggruppe. Dønåsen kan ikke forskuttere noe, og sier at det er en prosess hvor det til slutt er forbundsstyret i NSF som tar stilling til opprettelse av nye faggrupper.
Også lederne for de andre faggruppene (SF) skal vurdere og gi anbefaling om opprettelse til forbundsstyret.
Dønåsen opplyser at de er i gang med et stort utviklingsprosjekt i faggruppene, landsmøtesak 14, som også vil få betydning for organisering.
– Et generelt råd til dem som ønsker en ny faggruppe, er å gjøre et grundig forarbeid før søknaden sendes til Arbeidsutvalget og Sentralt fagforum. Da kan prosessen gå raskere, sier hun og forteller at også AKS-sykepleiere (Avansert klinisk sykepleie) har henvendt seg til Sentralt fagforum med et ønske om å opprette en egen faggruppe.
– Det er i dag 35 faggrupper i NSF. Og det reflekterer jo også yrket vårt og bredden på kompetansen: Vi sykepleiere jobber og fordyper oss på mange forskjellige fagfelt, sier hun.
1 Kommentarer
Jo Inge Pettersen
,Verdsetter dette initiativ fra Linda Sunne.
Hvor er dere i dette arbeidet med å tilrettelegge for en større verdigighet for de døende og deres pårørende, og hvordan har NSF selv greid å fremme en konstruktiv prosess her?