Legionellasmitte oppdaget på Radiumhospitalet i Oslo
Så langt er verken pasienter eller ansatte smittet. Sykehuset følger nøye med på utviklingen og jobber fortsatt med å finne kilden til smitten.
– I vannprøver vi tok 16. mai er det påvist legionellabakterier. Dette vises i analysesvar som delvis foreligger i dag. Ingen pasienter er meldt smittet per nå, sier smittevernoverlege Egil Lingsaas ved Oslo universitetssykehus (OUS) til TV 2, som først skrev om saken.
Ingen dusjing
Til Sykepleien opplyser pressevakten at det så langt ikke er noen smittet, verken av pasienter eller ansatte. Ettersom smittekilden ennå ikke er funnet, får ikke pasientene lov til å dusje eller drikke vann fra springen.
– Dette er noe vi har opplevd mange ganger. Radiumhospitalet er et gammelt sykehus, så vi har alt vi trenger i beredskap når det oppdages legionellasmitte, opplyser kommunikasjonsavdelingen ved OUS.
Vannfilter
Til sykehuset har fått på plass vannfilter, får pasientene utdelt flaskevann.
– Vannfilteret håper vi å få på plass i løpet av dagen, opplyser kommunikasjonsavdelingen.
– Hva skjer videre?
– Det kommer helt an på hvordan situasjonen utvikler seg, og om smittekilden vil bli oppsporet, svarer pressevakten ved OUS.
Legionella
Årlig registreres 20–30 tilfeller av legionellasmitte i Norge. Under det siste store utbruddet i Østfold i 2005 ble 55 mennesker smittet. Ti av disse mistet livet.
Legionellabakterien kan forårsake to sykdommer; legionærsykdom og pontiacfeber. Legionærsykdom er en lungebetennelse som ofte gir hodepine, muskelsmerter, slapphet, feber og tørrhoste. Magesmerter og diaré kan også forekomme. Legionærsykdom er ofte vanskelig å skille fra andre lungebetennelser. Pontiacfeber er vanligvis en mild influensaliknende sykdom med feber, hodepine og muskelsmerter, melder Folkehelseinstituttet.
Mellom eksponering for legionellabakterien og begynnelsen av symptomer tar det vanligvis to til til dager for legionærsykdom. Pontiacfeber utvikles vanligvis fra noen timer til seks dager.
Bakterien overføres gjennom å puste inn små vanndråper som kan dannes fra enkelte vannbaserte innretninger, som for eksempel luftkondisjoneringsanlegg, kjøleanlegg og dusjanlegg. Legionellose smitter ikke mellom mennesker.
0 Kommentarer