fbpx Lønnsoppgjøret 2019: Brudd i KS Hopp til hovedinnhold

Lønnsoppgjøret 2019: Brudd i KS

Ja og nei, tommelen opp, tommelen ned

Det blir mekling mellom Unio og KS. Partene har frist til 24. mai for å bli enige.

Årsaken til forhandlingsbruddet er, ifølge Unio, at tilbudet til lærerne var for dårlig.

Tilbudet var for dårlig

Tilbudet fra KS til sykepleiere og andre med 3- og 4-årig høyskoleutdanning, var i tråd med Unios krav. Problemet er at tilbudet til lærere med lang utdanning var for dårlig.

Frontfagets ramme ble på 3,2 prosent, etter at LO og NHO ble enige om sitt lønnsoppgjør tidligere i år. Tilbudet KS ga lærerne, hadde en ramme på 3,03 prosent.

– Dermed var det ikke mulig for Unio å godta den løsningen KS la på bordet, sier forhandlingsleder Steffen Handal i Unio kommune i en pressemelding.

Splitt og hersk

– Dette vil bidra til en ytterligere mindrelønnsutvikling for skoleverket og svekke rekrutteringen av lærere til skolen. Det nytter ikke bare å prate om å satse på utdanning. Skal kommunene rekruttere og beholde lærere, må de ha samme lønnsvekst som andre grupper, sier Handal, som er overrasket over at KS ikke ville strekke seg lenger.

Forhandlingslederen mener KS har lagt opp til et løp med splitt og hersk mellom utdanningsgruppene under forhandlingene.

Det var sju stemmer for å anbefale forslaget fra KS, blant annet fra Norsk Sykepleierforbund.

Utdanningsforbundet og Forskerforbundet har ni stemmer og stemte mot. Dermed blir det mekling med frist 24. mai.

KS overrasket over brudd

– Jeg er spesielt overrasket over at Unio sier nei til et oppgjør som gir deres medlemmer et historisk gjennomslag, sier forhandlingsleder i KS, Tor Arne Gangsø i en pressemelding.

Han fortsetter med å si at å si at han er overrasket egentlig er for svakt.

– Vårt tilbud innebar et løft for en av Unios største og viktigste medlemsgrupper, sykepleierne, som innfrir det de selv har karakterisert som et sykepleierløft, sier Gangsø.

KS' tilbud ville gitt sykepleierne en garantert minsteinntekt på 500.000 kroner for en sykepleier med 10 års ansiennitet. Maksimalt tillegg for en sykepleier og andre høyskolegrupper med 10 års ansiennitet ville vært på mer enn 53 000 kroner, et tillegg på nesten 12 prosent.

– Nå risikerer faktisk sykepleierne å bli kastet ut i en streik mot dette resultatet. Det er ikke lett å forstå, sier Gangsø.

Les mer om lønnsoppgjøret her: 
Brudd i staten
Enighet i Oslo
Spekter og NSF enige om lønn

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse