Færre vil bli sykepleiere: 18 prosent nedgang i søkning
Krav om karakteren 3 i matte og norsk får skylden for nedgangen i antallet søkere til sykepleierutdanningen.
Sykepleie er den største utdanningstypen innen helsefag, med 31 prosent av søkermassen. Både når det gjelder antall studier, antall studieplasser – og søkere. Det er opprettet 4941 studieplasser for sykepleierstudenter i 2019. 12 843 personer har sykepleie som førstevalg. Det betyr at dersom alle disse søkerne er kvalifiserte, kjemper 2,6 førstegangssøkere om hver studieplass i sykepleierutdanningene.
Forventet nedgang
Antallet søkere til sykepleierstudiet har gått ned med litt over 18 prosent fra i fjor. I 2018 var det 15 789 førstevalgssøkere til 4689 plasser ved sykepleierutdanningen. Det betyr at det i fjor var 3,4 søkere per studieplass.
På pressekonferansen sa utdanningsminister Iselin Nybø at denne nedgangen var forventet.
– Dette er første året hvor det stilles krav om karakteren 3 i matte og norsk. Vi forventet derfor at det ville bli en nedgang i søkermassen. Vi så det samme ved lærerutdanningen da det ble innført karakterkrav der i 2004, sier Iselin Nybø.
Selv om en nedgang på 18 prosent er mye, er hun ikke bekymret.
– Det er fortsatt langt flere søkere enn det er studieplasser. Jeg tenker at dette vil stabilisere seg over tid. Folk må bare venne seg til at det stilles karakterkrav for å komme inn også ved sykepleierutdanningen.
Nybø sier at karakterkravene ble innført for å sikre høyere kvalitet på sykepleierstudentene.
Håper flere vil gjennomføre
Heller ikke leder i NSF Student, Sebastian Dahl, er overrasket over nedgangen i søkermassen til sykepleieutdanningen.
– Det var forventet. 18 prosent kan høres mye ut, men det er fremdeles godt med søkere til å fylle studieplassene, sier han.
Dahl er også enig med Nybø i at nedgangen skyldes karakterkravene.
– Jeg håper det nå kommer godt frem at de som går på videregående og ønsker å bli sykepleiere, må klare en treer i norsk og matte om de vil inn på sykepleierstudiet, sier han.
Studentlederen håper kravene vil få positive effekter.
– Vi har sett fra andre studier som har innført opptakskrav, at gjennomføringsprosenten øker. Det er derfor naturlig at vi håper at en konsekvens av karakterkravene blir at flere klarer å gjennomføre sykepleierstudiet.
Mann kan bli sykepleier
NSF Student har lenge jobbet for at flere menn skal søke sykepleierutdanning. Men den skjeve kjønnsbalansen ser ut til å holde seg også i år. I fjor var 16 prosent av søkerne menn, mens i år står mennene for 15,9 prosent av søknadene.
Deltidsstudiet i Valdres har færrest menn som søkere. Der er andelen kun 3,4 prosent. Mens Mo i Rana og Førde har rekorden på antall mannlige søkere. Der er over 20 prosent menn.
– Er du skuffet?
– Vi har hatt en liten økning over noen år, men fra i fjor til i år, har det stoppet opp. Det er litt uheldig sier Dahl.
Paramedisinske studier har fått oppsving, ifølge tallene til samordna opptak. På pressekonferansen torsdag ble det sagt at det kunne skyldes dokumentarseriene som går på tv for øyeblikket.
– Kunne det vært en idé for å få flere menn inn i yrket?
– He-he. Vel, det er jo slik at flere av dem som er med i disse seriene, er sykepleiere. Vi må heller få frem at dersom du er sykepleier, kan du jobbe i hele helsevesenet – også i ambulanse, sier Dahl.
0 Kommentarer