fbpx 1 av 4 som har fått tilbud om plass på sykepleie i Kristiansand, er menn Hopp til hovedinnhold

1 av 4 som har fått tilbud om plass på sykepleie i Kristiansand, er menn

Bildet viser Greta Hilding.
HÅPER MENNENE TAKKER JA: Studiedirektør Greta Hilding er klar til å ønske et sykepleierkull med 25 prosent menn velkommen. Foto: Universitetet i Agder

– Det er flere enn vi hadde håpet, sier en fornøyd studiedirektør Greta Hilding.

47 menn har fått tilbud om å studere sykepleie i Kristiansand ved Universitetet i Agder (UiA). Det er en fjerdedel av de 198 som har fått tilbudet, viser tall fra Samordna opptak.

– Dette har vi ønsket oss, sier studiedirektør Greta Hilding.

– Men det er viktig å huske at dette er tall for antall menn som har fått tilbud om plass, vi vet ennå ikke hvor mange som takker ja.

Tror ekstrapoeng har hatt effekt

Å få flere menn til å velge sykepleie har vært en årelang utfordring for sykepleierutdanninger over hele landet. Som en prøveordning har Universitetet i Agder, sammen med Lovisenberg diakonale høgskole i Oslo, gitt to ekstra poeng til menn som søker sykepleie. Greta Hilding sier de i Agder ikke har rukket å analysere tallene, så hun kan ikke slå fast at kjønnspoeng er årsaken til økningen i antallet menn som har fått studietilbud, men at det kan se ut som om de har hatt effekt.

Ved hovedopptaket i 2017 var andelen menn som fikk tilbud om plass på sykepleie i Kristiansand, 14 prosent.

Frykter ikke dårligere kvalitet

Simuleringer gjort av UiA tilsa at opptaket i 2018 med kjønnspoeng ville gi en andel mannlige søkere til sykepleierutdanningen på 20 prosent. Andelen som har fått tilbud i Kristiansand, 24 prosent, er altså høyere enn håpet. Det synes Greta Hilding er veldig positivt.

– Men det kan hende at menn har gått forbi kvalifiserte kvinner?

– Ja, det er ulempen med å bruke kjønnspoeng og en pris vi har valgt å betale for å prøve ut dette tiltaket, sier Hilding.

– På sikt håper jeg vi ikke vil trenge slike tiltak for at menn skal søke sykepleie.

– Er du redd for at kjønnspoeng kan gi dårligere kvalitet på studentene?

– Vi har ikke rukket å se på tallene, så jeg vet ikke om de ekstra poengene har ført til at det er mange menn med tilleggspoeng som har fått studieplass på bekostning av kvinner som i utgangspunktet hadde høyere poengsum. Uansett har to ekstra poeng begrenset effekt. Det er heller ikke snakk om å lempe på kravene for å komme ut som ferdig sykepleier. Det stilles akkurat like krav til gutter som har kommet inn med kjønnspoeng, som til alle andre sykepleierstudenter. Kjønnspoeng kan gjøre det lettere å komme inn, men ikke å komme ut.

Økning også ved Lovisenberg

UiA har to studiesteder for sykepleie, Kristiansand og Grimstad. I Grimstad er det også en økning i andelen menn som har fått tilbud, men ikke like stor som i Kristiansand. I Grimstad er andelen menn som har fått tilbud, 19 prosent, mot 14 prosent i 2017, mens studiested Kristiansand altså har økt fra 14 prosent i 2017 til 24 prosent i 2018.

Lovisenberg diakonale høgskole i Oslo, som også gir gutter kjønnspoeng, melder at flere gutter får tilbud om plass på bachelor i sykepleie i år enn i fjor. 45 av 310 som har fått tilbud, er menn. Det gir en andel på 14,5 prosent. Sett opp mot 2017, da få gutter søkte seg dit, er det en markant økning i antallet menn som får tilbud om studieplass der, ifølge høyskolens egne nettsider.

I 2017 var det 25 menn som fikk tilbud om studieplass i sykepleie ved Lovisenberg ved hovedopptaket, det vil si en andel menn på litt over 8 prosent.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.