Alderspsykiatri for noviser og mestere
Bokfakta
Hvordan oppleves normal aldring kontra patologisk? Hvordan møter man en deprimert, angstfull, psykotisk, forvirret, dement eller utagerende eldre person? Hvilke forutsetninger må du som helsepersonell ha for å kunne yte god omsorg og bidra til å øke livskvalitet for de svakeste i dagens samfunn?
Forfatteren Kari Os Eskeland har jobbet som overlege ved alderspsykiatrisk poliklinikk på Gaustad sykehus i Oslo i mange år og har lang erfaring i veiledning av helsepersonell i kommunehelsetjenesten. Hun tar oss med på en reise inn i psykogeriatriens verden. Denne boken er skrevet for helsepersonell som jobber i kommunehelsetjenesten, men kan også ha nytteverdi i spesialisthelsetjenesten.
Pedagogisk sett er boken bygd opp for å øke forståelse og kunnskap hos helsepersonell når det gjelder diverse psykiske lidelser i eldre befolkning. Forfatteren har en unik evne til å formidle hvordan det oppleves å bli psykisk syk i alderdommen. Det brukes lett forståelig språk med flere kasuser, riktignok alle etnisk norske, som beskriver mekanismer som oppstår når man blir rammet av diverse psykiske lidelser i alderdommen.
Boken handler ikke om store teorier og forskning, selv om det gis plass til det sporadisk. Det er en håndbok med verktøy som kan hjelpe deg å håndtere utfordringer du opplever i møte med psykisk syke eldre. Uansett om du er novise eller erfaren, kan du finne tiltak som kan være nyttige å bruke i møte med denne pasientgruppen på sykehjem, hjemmesykepleie, omsorgsbolig eller som pårørende. Og det er akkurat dette som trengs i hverdagen: økt forståelse, kunnskap og tiltak som fungerer og reduserer stressnivået hos eldre med psykiske utfordringer.
Dette er en høyaktuell bok med tanke på økt levealder i befolkning og sammensatte helseutfordringer eldre kan oppleve ved psykisk sykdom.