Vil at Unni Hembre skal lede landets største sykepleierutdanning
Etter intern uenighet er det nå klart at Unni Hembre blir tilbudt jobben som instituttleder for sykepleierutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Det nylig opprettede Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har de siste månedene vært på lederjakt.
Ikke på den opprinnelige søkerlisten
Før sommeren ble det kjent at nåværende instituttleder Dag Karterud ikke kom til å få jobben som leder for landets største sykepleierutdanning.
I går ble det klart at Unni Hembre har fått jobbtilbudet, etter uenighet i tilsettingsutvalget.
Hembre sto ifølge khrono.no ikke på den opprinnelige søkerlisten, men kom inn som konfidensiell søker etter at fristen var utløpt.
Mens Dag Karterud har doktorgrad, har Unni Hembre en fersk mastergrad i ledelse. Det betyr at Karterud, som også søkte på jobben, har førstekompetanse. Det har ikke Hembre.
I et møte i tilsettingsutvalget i juni, ble det levert en mindretallsanke mot tilsettingen.
Avviste anken
Anken ble styrebehandlet og avvist tirsdag, og det ble dermed offentlig at Unni Hembre er ønsket som ny instituttleder.
Unni Hembre er sykepleier, og kommer fra stillingen som fagsjef for eldreomsorg i Oslo kommune.
Hun har tidligere vært president i European Federation of Nurses Associations, og var nestleder i Norsk Sykepleierforbund fra 2004 til 2011.
Ikke takket ja foreløpig
Unni Hembre bekrefter at hun er tilbudt jobben som instituttleder, men har foreløpig ikke rukket å ta stilling til om hun skal takke ja.
– Jeg fikk vite at jeg får tilbudet i går, og forbeholder meg retten til å lese ansettelsestilbudet først, sier hun.
– Når det er sagt, så er dette en veldig spennende jobb for en som er opptatt av helse og utvikling av utdanningene. Tenk å få muligheten til å være med å utforme utdanningen fra førsteåret på sykepleie til doktorgrad, sier hun.
Forberedt på diskusjon i akademia
– Du har ikke førstekompetanse, er det problematisk i stillingen som instituttleder?
– Jeg er forberedt på at den diskusjonen kommer opp i akademiske miljøer. Og jeg mener det er en sunn debatt. Jeg har ikke doktorgrad selv, men det betyr ikke at jeg ikke ser verdien av å ha det. Høgskolen har jobbet hardt for å øke andelen med førstekompetanse, og det mener jeg er riktig, sier Hembre.
– Samtidig har jeg en master i ledelse, bred ledererfaring og har blant annet vært med på å bygge opp et europeisk institutt for sykepleierforskning. Dette ble vurdert som gode nok kvalifikasjoner av tilsettingsutvalget.
– Vurderer du å ta en doktorgrad?
– Nå er jeg 55 år, så det står ikke øverst på ønskelista. Samtidig skal man aldri si aldri, sier hun.
Søkte på overtid
– Du kom inn som konfidensiell søker, etter at fristen var gått ut?
– Ja, det gjorde jeg. Det var flere som tenkte at dette ville være noe for meg.
– Ble du oppfordret av høgskolen om å søke?
– Jeg sendte en søknad. Det eneste jeg ønsker å si om det, er at det var flere som tenkte at dette var en jobb som passet for meg.
– Fordel med forskerbakgrunn
Dag Karterud ønsker ikke å uttale seg om tilsettingen, ettersom han selv var en av søkerne til stillingen. På generelt grunnlag sier han at han hatt stor nytte av sin bakgrunn som sykepleier, underviser og forsker i jobben som instituttleder.
– Det har vært en fordel å ha denne bakgrunnen for å forstå og kunne diskutere på flere nivåer. Som leder i en virksomhet som inneholder både forskning, undervisning og sykepleie, har jeg hatt stor glede av å ha forskerbakgrunn, sier Karterud.
– Ønsker Hembre velkommen
Finn Nortvedt var til stede som faglig ansatterepresentant i tilsettingsutvalgets møte før sommeren, hvor det altså ble levert inn en anke mot å ansette Hembre som instituttleder.
– Nå er saken avgjort i styret. Dersom hun takker ja til jobben, ønsker vi henne velkommen og møter henne med et åpent sinn, sier Nortvedt.
0 Kommentarer