Mange regelbrudd ved innleie
Én av fire tillitsvalgte har kjennskap til uakseptable lønns- og arbeidsvilkår for innleid arbeidskraft. Lavere lønn og lengre arbeidstid er de mest framtredende bruddene.
Det kommer fram i den aller første undersøkelsen fra LOs tillitsvalgtpanel, med svar fra over 2 500 tillitsvalgte.
Les: Bruk av innleid arbeidskraft
Uakseptable lønns- og arbeidsvilkår for innleid arbeidskraft forekommer i størst grad i virksomheter med dominans av utenlandsk innleid arbeidskraft. Det er lavere lønn og lang arbeidstid som er de viktigste problemområdene. Én av tre tillitsvalgt rapporterer også om at innleide arbeidstakere ble trukket urimelig mye i lønn for reiseutgifter, husleie, språkopplæring og annen opplæring. Dette gjelder de som har erfaring med bruk av utenlandske innleide arbeidstakere.
Samtidig er det en vesentlig andel av de tillitsvalgte som mener at arbeidsgiver leier inn i stedet for å ansette flere fast (34 prosent), for å dekke et permanent behov for grunnbemanning (30 prosent) eller for å rekruttere nye medarbeidere (17 prosent). Å bruke innleie som rekrutteringskanal er i strid med lovverket.
Regelverket
Innleie fra bemanningsforetak kan i dag brukes i de tilfeller hvor det er adgang til å bruke midlertidig ansettelse - arbeidsmiljølovens paragraf 14.12, jf § 14-9 Midlertidig ansettelse:
(1) Arbeidstaker skal ansettes fast. Avtale om midlertidig ansettelse kan likevel inngås:
a) når arbeidets karakter tilsier det og arbeidet atskiller seg fra det som ordinært utføres i virksomheten,
b) for arbeid i stedet for en annen eller andre (vikariat),
c) for praksisarbeid,
d) deltaker i arbeidsmarkedstiltak i regi av eller i samarbeid med Arbeids- og velferdsetaten.
Nytt regelverk fra 2013
EU vedtok i 2008 et eget direktiv om ansatte i bemanningsforetak (vikarbyrådirektivet). De nye reglene skal gjelde i Norge fra 1. januar 2013 og skal sikre likebehandling av innleide arbeidstakere når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår. I likhet med det som gjelder for allmenngjøring av tariffavtaler, får også innleiebedriften et såkalt solidaransvar for lønn, feriepenger og annen godtgjøring for de innleide arbeidstakerne. Om en arbeidsgiver setter bort arbeid til en underleverandør eller leier inn arbeidstakere,skal han ikke gjennom dette kunne fraskrive seg arbeidsgiveransvaret. Disse reglene gjelder ved innleie fra bemanningsforetak.
0 Kommentarer