fbpx Aldring som noe bra Hopp til hovedinnhold

Aldring som noe bra

Å fylle hundre var en positiv opplevelse.

Bokfakta

Boktittel: Gammel og frisk - Om gerontologi og hundreåringer
Forfatter: Margareth Bondevik
Forlag: Folio forlag
Sidetall:
ISBN: 978-82-92915-02-8

Anmeldelse:Endelig er det kommet en bok som handler om muligheter og det positive rundt aldring.  

Antall mennesker som blir hundre år eller eldre øker, samtidig som de fleste gamle er friske. Hva er det som gjør at noen blir over hundre år gamle, og hva er viktig for at de skal oppleve mening og livskvalitet. Margareth Bondevik har i flere tiår undret seg over spørsmål rundt ressurser i alderdommen. Hun har deltatt i flere forskningsprosjekter, og i denne boken gjør hun resultatene fra sitt siste prosjekt tilgjengelig for et bredere publikum.

Boken er delt i to deler. Den første består av en teoretisk oversikt over aspekter ved demografi, fysisk og psykisk aldring. Hele denne delen har perspektiv på aldring som noe normalt, det vil si naturlige aldersendringer uten fokus på sykdom.

I del to presenterer Bondevik sitt eget forskningsprosjekt med 51 personer i alderen 100 til 105 år bosatt i 15 kommuner i Hordaland. Det gis bred plass (40 sider) til deltakernes livshistorier. Dette kan fremstå som i lengste laget, men deltakernes nyansering av naturlige aldersforandringer og opplevelse av helse er likevel spennende lesning.

Funn fra intervjuene presenteres i tidsperspektiv, der fortid, fremtid og nåtid blir tre kategorier. Stor evne til tilpasning vises gjennom at tre av fire uttrykker at de er fornøyd med å flytte hjemmet til sykehjemmet. Å fylle hundre var en positiv opplevelse. Flere opplevde at de i større grad kunne gi uttrykk for ønsker om hvordan de ville ha det etter fylte hundre år.  

Som høgskolelektor med spesiell interesse for ernæring og kosthold er det interessant at de gamle er såpass opptatt av måltidets betydning og generell kostlære.

Margareth Bondeviks intensjon med studien er å synliggjøre en aldersgruppe som er lite forsket på for å danne et mulig bilde av hvordan vi som sykepleiere best kan hjelpe. Boken er rettet mot studenter, men jeg håper at den når ut til et bredt spekter av befolkningen. Den er også et bidrag til praksisfeltet, der jeg har et lønnlig håp om at forskning og utviklingsarbeid snart får en naturlig plass. Med all sin tyngde er boken et viktig bidrag til alle som er nysgjerrige på alderdom som en naturlig del av livet.

Annonse
Annonse