fbpx Mye å lære om diabetes Hopp til hovedinnhold

Mye å lære om diabetes

Bokfakta

Boktittel: Diabetes. Forebygging, oppfølging, behandling
Forfatter: Anita Skafjeld og Marit Graue (red.)
Forlag: Akribe forlag, 2011
Sidetall:
ISBN: 978-82-79500-74-2

Anmeldelse:Redaktørene av denne boka er erfarne sykepleiere innen klinisk behandling av diabetes og i undervisning av helsepersonell. Boka er delt inn i fem hoveddeler, spredt på 17 kapitler. Boka er preget av orden, den er oversiktlig og med referanser på plass. Et stort pluss for faktabokser med oppsummerende punkter gjennom boka.

Jeg sitter igjen med en følelse av å ha fått mer kunnskap om diabetes etter å ha lest gjennom. Patofysiologien beskrives fyldig, medikamentell behandling likeså. Kapittelforfatterne vektlegger rasjonelle løsninger på utfordringene diabetespasienten stilles ovenfor. Ett eksempel er vektleggingen av livsstilsendring snarere enn medikamentell behandling blant visse pasienter som eldre med diabetes. Forfatterne kommer inn på disease/ illness begrepet, og vektlegger at helsebegrepet og opplevelsen av hva god helse er, er sammensatt.

Det lille som måtte være å trekke for boka, kan muligens være kapittel seks, som tar for seg aspektet livskvalitet ved kronisk sykdom, som Gjengedal og Hanestad har beskrevet i sin lærebok Å leve med kronisk sykdom. Dette kapitlet hadde jeg gjerne sett var noe lenger. For å få en fyldig teoretisk innsikt i å leve med en kronisk sykdom, anbefaler jeg å supplere med Gjengedal og Hanestads bok.

I forhold til en god oppfølging av pasienter med kroniske sykdommer, må man som sykepleier ofte arbeide med pasientens eget syn på helsetilstand. Å få vite mer om hvordan man som pårørende skal forholde seg til diabetespasienten, kunne ha fått mer plass i boka. Samt hvordan man ved hjelp av de pårørende kan stimulere diabetespasienten til å legge om sin livsstil ved nyoppdaget diabetes. Som helsepersonell stilles vi både i jobbsammenheng og i privatlivet ovenfor spørsmål om sykdommen. Vi er type 4-diabetikere som noen kaller det. En type 3-diabetiker vil da være diabetespasientens nære pårørende.

Boka er nyttig også for oss som arbeider med diabetespasienter i andre settinger, som på operasjonsavdelingen. Til sist vil jeg oppfordre forfatterne til å ta steget videre og lage nok en utgave om noen år. Diabetes som sykdom rammer stadig flere i vår del av verden. Og det trengs stadig oppdatert kunnskap på området. Alt i alt en innsiktsfull og innholdsrik bok om en sentral sykdom.

Annonse
Annonse