fbpx Vakkert, grusomt, inderlig vondt Hopp til hovedinnhold

Vakkert, grusomt, inderlig vondt

Bokfakta

Boktittel: Evy Kristine – Retten til et annerledesbarn
Forfatter: Siri Fuglem Berg
Forlag: Z-forlag, 2013 Utgitt med støtte fra Fritt Ord
Sidetall:
ISBN: 978-82-93187-12-7

Anmeldelse:Forfatter Siri Fuglem Berg er anestesilege med doktorgrad i immunologi. Etter å ha båret frem et barn med trisomi 18, har hun engasjert seg i debatten om fosterdiagnostikk og sorteringssamfunn.

Da hun ventet sitt fjerde barn, fikk hun og ektemannen den tøffe beskjeden om at barnet de ventet var sykt og ikke ville leve mer enn kort tid. Da de gjorde et annet valg enn forventet, fikk de et sjokkerende møte med et helsevesen som var ute av stand til å hjelpe dem. De følte at de ikke ble sett, ivaretatt og akseptert. Da de tok dette «annerledesvalget» følte de seg sviktet og at de påførte samfunnet en ekstra byrde. De følte de ikke fikk et reelt valg.

Dette er ei bok som vil åpne øynene på leseren. Siri Fuglem Berg skriver rett fra hjertet. Du blir med på en gripende reise igjennom en graviditet, fødsel og et kort liv. Hvordan er det å bære frem et barn du vet skal dø? Forfatteren gir oss et innblikk i dette. Vi holder ut, vi mestrer, vi går den tunge veien sammen med den lille, skriver hun. Hun beskriver reisen som verdifull og som en berikelse av deres liv, til tross for vanskene og sorgen. Hun stiller mange åpne spørsmål i boka for å få oss til å tenke. For eksempel hvem som skal bestemme hva som er et godt liv eller ikke.

Boka er også med på å avmystifisere det døde barnet. Det døde barnet i magen, barnet som dør og barnet som er sykt og vil dø. Dette er også i dagens samfunn et grusomt faktum, som fortsatt er forbundet med mange tabuer.

Jeg mener at boka handler om den vanskelige delen ved å jobbe i helsevesenet. Den handler om hvordan vi skal kunne hjelpe disse familiene som har det vondt. Hva skal til for at foreldrene til disse barna føler at de får hjelp? Hvordan skal barna hjelpes? Dette handler om å stå i det sammen med foreldrene når det røyner som verst. Det handler om å våge.

Boka kan være en hjelp for gravide med et sykt barn i magen. Den bør leses av alle som jobber i svangerskapsomsorgen og kan brukes som supplement til faglitteratur. Den bør også leses av politikere, fordi den er høyaktuell i debatten om tidlig ultralyd. Forfatteren ønsker at diskusjonen om tidlig ultralyd skal gi svar på om det skal tilbys for å gi en helsegevinst eller bare for å selektere. Kampen Siri Fuglem Berg fører er retten til å bære frem et barn med avvik.

Annonse
Annonse