fbpx Ferieavviklingen: – Dårlig planlegging forsterker problemene, mener forbundsleder Hopp til hovedinnhold

Ferieavviklingen: – Dårlig planlegging forsterker problemene, mener forbundsleder

Bilde av Lill Sverresdatter Larsen

Sykepleiernes leder Lill Sverresdatter Larsen er spesielt bekymret for fødselsomsorgen i sommer. 

Leder Lill Sverresdatter Larsen i Sykepleierforbundet (NSF) har ikke full oversikt over hvordan sommerturnusene ser ut landet rundt.

– Men mange sykepleiere melder om store bemanningsutfordringer – særlig i kommunene. Flere steder er det fortsatt hull i vaktplanene rett før sommeren starter for alvor. Når bemanningen svikter, er det pasientene som rammes først – det er deres trygghet og pleie som står på spill, sier Larsen.

Høysesong for fødsler

Så langt er det jordmortjenestene som bekymrer forbundslederen mest.

– Når vi ser at viktige vakter som jordmortjenester står ubemannet, som ved Stavanger universitetssykehus, er det alvorlig, sier hun.

Hun frykter at fødende kvinner og nyfødte risikerer å ikke bli møtt med nødvendig omsorg og trygghet. 

– Det skjer midt i høysesongen for fødsler. Når arbeidsgiverne lokker de ansatte med ekstra betaling for å flytte ferien sin, er det et tegn på dårlig planlegging og for lav grunnbemanning, mener Larsen. 

Pasienter skal ha god hjelp hele året

Er det noen spesielle kommuner eller sykehus dere vil følge ekstra nøye med på?

– Vi følger med der tillitsvalgte rundt i landet gir beskjed om utfordringer – og vi står klare til å bistå. Det viktigste for oss er å sikre at pasientene får den helsehjelpen de har krav på – uavhengig av årstid, sier Larsen.

– Dersom kommuner og sykehus fremdeles har hull i turnusene, hva bør de gjøre?

– Da må de umiddelbart innlede dialog med de ansatte og deres tillitsvalgte. De må handle raskt og ta ansvar. Det må settes inn tiltak som sikrer at pasienter får forsvarlig behandling. Det er uakseptabelt å legge ansvaret for pasientsikkerheten på den enkelte sykepleier, sier hun.

Mangel på sykepleiere og dårlig planlegging

På spørsmål om det er dårlig planlegging eller sykepleiermangel som er hovedårsaken til sommertrøbbel, svarer Larsen følgende:

– Det er begge deler. Sykepleiermangelen er reell og godt dokumentert, men dårlig planlegging forsterker problemene. Når arbeidsgivere planlegger ferien i siste liten, blir det ekstra krevende å sikre en forsvarlig drift i fellesferien. Det setter både ansatte og pasienter i en utsatt situasjon.

Mange kommuner setter inn studenter, ufaglærte eller annet personell inn i sykepleiervakter. 

– Er det bedre enn at vaktene blir stående tomme?

– Det er pasientenes behov som må styre hvilken kompetanse som kreves. Det er forståelig at kommunene leter etter løsninger, men studenter, annet personell og ufaglærte kan aldri erstatte sykepleieres kompetanse. Hvis man setter inn annet personell i helsetjenesten, må det gjøres med klare ansvarsgrenser. Forsvarlig pleie krever rett kompetanse til å møte det pasientene faktisk trenger, sier Larsen.

Er det virkelig så ille om sommeren?

Selv om sommerturnusene får mye oppmerksomhet i media hvert eneste år, viser statistikken fra Helsetilsynet at det ikke meldes om flere alvorlige uønskede hendelser i sommermånedene enn i de andre månedene – tvert imot. 

Betyr det at det er en underrapportering, eller kan det tyde på at sommeren tross alt går greit de fleste steder?

– Det kan være begge deler. Vi vet at mange sykepleiere strekker seg langt for å ivareta pasientene – ofte på bekostning av egen helse, sier hun og legger til:

– Underrapportering er et kjent problem, og lavt antall meldte hendelser betyr ikke nødvendigvis lav risiko. Risikoen for svikt i pleien øker når bemanningen er presset. Vi hører ofte i etterkant av sommerturnusen, at sykepleierne har hatt svært tøffe uker mens de har vært på jobb. Sommeren er en sårbar periode, og det må tas på alvor, sier hun.

Turnustrøbbel er et symptom

– Utfordringene med vaktplaner om sommeren er bare et symptom på en større utfordring, mener Larsen.

Hun påpeker at pasienter har rett til trygg og verdig helsehjelp, også i ferietiden. 

– Det krever flere sykepleiere, bedre planlegging og politisk vilje til å satse på å beholde dem vi har. Det handler om pasientsikkerhet hele året, ikke kun om sommeren.

2 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Sven André Haug

Sosionom
2 weeks 6 days siden

Hei!
Dersom det er i andre foretak og poster som på mitt sykehus; denne ferie-inndelingen med 3 ulike perioder mellom juni og august med tilhørende rotering hvert år... hvorfor prøver man ikke med et års-hjul hvor de ansatte kan skrive inn sine ønsker? Ikke alle må ha fri i juli, ikke alle ønsker å ta ferie før ektefellen eller andre merkverdige utslag. Hvorfor presse de fleste ansatte inn i en ferie-modus mellom juni og august? Vi prøvde års-hjul på en tidligere arbeidsplass - fungerte helt fint, etter noen justeringer. Tror turnus-planleggerne også fant ut at det ble litt mer rolig. Just saying. Mvh Sven Andrè Haug

Morten Lekang

sykepleier
2 weeks 6 days siden

Hei
Det er blitt henvist dere (sykepleieforbundet) når jeg har spurt hvorfor jeg ikke kan jobbe ekstravakter som jeg gjorde før (4 til 5 år tilbake). Mine sjefer får det til å høres ut som det blant annet er dere som legger hindringer i veien for at jeg som jobber 80% stilling ikke kan toppe opp denne med ekstravakter på grunn av brudd med AML med mer. Før jobbet jeg opp mot 100% og noen ganger litt mer uten at det var problemer. Nå leier de heller inn eksterne som har 100% jobb på annen arbeidsplass og jobber til tider 50 til 100% der jeg jobber. Veldig merkelig at dette er å foretrekke fremfor at vi faste får jobbe bortimot en 100% stilling. Dette går ut over arbeidsmiljø og i neste instans kan det gå ut over pasientarbeidet også. Hvis det er tilfelle lurer jeg på hvem dere egentlig jobber for og om det i det hele tatt er noen vits å være medlem hos dere.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger

Ledige stillinger

Kjøp annonse

Quiz

Annonse
Annonse