Praktisk hjelp til legemiddelregning
Referer til artikkelen
Bergland A, Skjerdal Å. Praktisk hjelp til legemiddelregning. Sykepleien Forskning. 2013; 8(3):274-274. DOI: 10.4220/sykepleienf.2013.0158
Er du nyutdannet og har liten erfaring med legemiddelregning, har du det travelt på jobb, eller kanskje du jobber et sted der administrering av medisiner ikke er en stor del av hverdagen? Da kan kanskje appen «Legemiddelutregning» være noe for deg.
Ny app
Å beregne riktig medisinmengde er avgjørende for god legemiddelbehandling og rett administrering. For å hjelpe sykepleiere og annet helsepersonell har Helsebiblioteket.no, i samarbeid med Statens legemiddelverk, lansert appen «Legemiddelutregning».
Legemiddelregning er en viktig del av det daglige arbeidet i sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste. Det handler om å regne om legemiddeldoser, som i pasientens medisinkurve oftest er angitt i milligram eller mikrogram, til tilsvarende mengde av tabletter, mikstur eller injeksjonsvæske av bestemt styrke.
Ofte dreier det seg om sterktvirkende stoffer, og regnefeil kan få store konsekvenser. Den nye appen er ment å bidra med støtte og trygghet i en travel hverdag med mange presserende arbeidsoppgaver og hyppige avbrytelser.
Appen kan være et nyttig hjelpemiddel spesielt for nyutdannete sykepleiere og sykepleiere som ikke administrerer medisiner regelmessig.
Bakgrunn
For mange sykepleiere kan administrering av medisiner være ekstra belastende, spesielt dersom dette er noe som ikke gjøres hver dag. Målet for Helsebiblioteket har vært å utvikle et hjelpemiddel som kan føre til mindre stress og økt trygghet for den som skal administrere legemidler i den kliniske hverdagen.
Ideen om å utvikle en app for legemiddelregning oppsto i redaksjonen i Helsebiblioteket etter at det sommeren 2012 var nye oppslag i pressen (1) som viste til feilmedisinering og antall regnefeil som gjøres. I den forbindelse ble Legemiddelverket kontaktet om et mulig samarbeid, noe de var svært positive til.
Veien til målet
Veien fra idé til ferdig app gikk via en fokusgruppe bestående av representanter for potensielle brukere av appen, Pasientsikkerhetskampanjen og Legemiddelverket. De fikk presentert skisser som utviklingsfirmaet Shortcut hadde laget og fikk diskutere disse fritt. Konklusjonen fra fokusgruppen var at dette var en idé som det burde satses på.
Før dette var det gjort et søk i App Store og Google Play for å se om det fantes liknende norske apper. Det fantes ingen slike til praktisk bruk, kun til trening og knyttet til lærebøker i legemiddelregning.
Tverrfaglig kompetanse var viktig for å få til et godt produkt. I skjæringspunktet mellom den helsefaglige kompetansen i Helsebiblioteket/Legemiddelverket og IKT-kompetansen i utviklingsteamet hos Shortcut vokste det fram løsninger som ikke hadde vært mulig uten dette samarbeidet.
Utviklingsarbeidet skjedde i samarbeid med brukerne. Appen har blitt brukertestet i flere omganger, både ute på sykehusene og hos Helsebiblioteket.
Selvforklarende
Appen kan regnes som en avansert kalkulator med innebygde regneoperasjoner som gir sykepleieren raske svar. Den er selvforklarende og enkel å bruke.
Appen kan virke noe omstendelig i bruk fordi utregningene består av flere trinn enn strengt tatt nødvendig. Men dette er gjort for at man skal være sikret et riktig resultat. Det er lagt inn elektronisk sikkerhet ved at man bevisst må velge enheter (mg, mikrogram, ml etc.) når man skriver inn tallene for ordinert dose og styrke for det aktuelle preparatet. Appen sikrer dessuten at mengder som inngår i samme utregning, er angitt i samsvarende enheter. Sikkerheten har vært første prioritet i hele utviklingsprosessen.
Slik bruker du appen
Appen tar utgangspunkt i aktuell legemiddelform, som tabletter, flytende, injeksjon og infusjon, og veileder brukeren trinnvis fram til riktig svar.
Skal du for eksempel gi pasienten Insulin 24 IE og har Insulin 100 IE/ml, kan appen hjelpe deg med å finne ut hvor mange ml du må trekke opp for å gi pasienten rett dose. Du gjør det på denne måten:
Du åpner appen og velger «Injeksjon». Da får du spørsmål om hva den ordinerte dosen er.
Her fyller du inn 24, trykker «Velg enhet» og velger «IE».
Så trykker du på «Neste» og legger inn styrken på legemiddelet per ml, som er 100.
Deretter trykker du på «Regn ut».
Da får du vite at dersom du skal gi 24 IE til pasienten og du har Insulin som er på 100 IE/ml, må du trekke opp 0,24 ml av legemiddelet for at pasienten skal få riktig dose. Når utregningen er ferdig, får du spørsmål om du syns svaret er rimelig. Trykker du på knappen «Vis utregningen», kan du se hele utregningsprosessen. Du kan også regne ut dosen per kg kroppsvekt.
Slik laster du den ned
Appen kan lastes ned gratis fra App Store (for iPhone) eller fra Google Play (for Android-telefoner). Du finner den ved å søke på «legemiddelutregning». Når appen først er lastet ned, fungerer den uten nettilgang.
Endrer ikke sykepleiernes ansvar
Selv om sykepleierne bruker appen ved utregning av mengden legemiddel til en pasient, fritar det dem ikke for deres ansvar ved administrering av medisiner. Helsepersonell har fortsatt ansvaret for at pasienten får riktig dose medisin, og det synliggjøres ved at de signerer på kurven for at legemidlet er gitt. Det er også viktig å understreke at appen bare gir korrekt svar så lenge man taster inn riktige opplysninger. Derfor er det fremdeles viktig at svaret dobbeltsjekkes.
Utviklingspotensialet
Versjonen som ble lansert 14. juni i Norsk Sykepleierforbunds lokaler, er versjon 1.0. Helsebiblioteket ser for seg utvikling av ytterligere støttefunksjoner og samarbeid med andre aktører.
Studie
Helsebiblioteket og Legemiddelverket planlegger sammen å gjennomføre en studie for å måle bruk og effekt av appen. Dette ligger litt fram i tid, men målet er å se om appen kan bidra til å bedre pasientsikkerheten.
Ønsker tilbakemelding
Vi ønsker at legemiddelutregning-appen skal bli et godt verktøy for sykepleierne. Vi i Helsebiblioteket er derfor glade for alle tilbakemeldinger som kan bidra til å forbedre den. Dersom du har en tilbakemelding, kan du sende den til redaksjonen@helsebiblioteket.no.
Referanser
1. http://www.vl.no/samfunn/sykepleiestudenter-stryker-stort-i-livsviktig-medisinregning/
Mest lest
Doktorgrader
Kort- og langsiktige følger etter distal dyp venetrombose og overfladisk venetrombose i underekstremitetene
Fødende kvinner vil ha ekte personlig omsorg
Korleis kan jordmor balansera etiske vurderingar om helsa til fosteret opp mot gravide kvinners autonomi og ønskjer i forhold til fosterovervaking?
Dokumentering av de udokumenterte – bruk av svangerskapsomsorg og perinatale utfall blant udokumenterte migranter i Norge
0 Kommentarer