fbpx Hun var alene og langt hjemmefra, da banket det på døra | Sykepleien Hopp til hovedinnhold

Hun var alene og langt hjemmefra, da banket det på døra

Det beste og verste juleminnet har Nina Alette Wikan fra en og samme julaften.

Nina Alette Wikan

  • Alder: 55 år
  • Jobber som: Smittevernsykepleier for kommunehelsetjenesten i Finnmark, Finnmarkssykehuset

Skal du jobbe i julen?

– Nei, jeg delvis avspaserer og tar ut feriedager i jule- og nyttårsuka. 

Hva er ditt verste minne fra vakt på julaften?

– Det er den første julen alene og langt hjemmefra, og jeg skulle arbeide på sykehjem. Jeg var nyinnflyttet eneboer i en nesten tom leilighet uten gardiner. Da følte jeg meg ensom og trist på julaften formiddag, før jeg skulle på kveldsvakt.

Og ditt beste minne?

– Det er fra samme formiddag. Klokken 11 banket en barndomsvenninne på døren og inviterte meg på julegrøt til hennes foreldre nede i gata. De hadde tenkt på meg, og at jeg kanskje var litt ensom. Jeg ble såå glad for omtanken, og det er fortsatt et skinnende juleminne.

Hvordan gikk det å gå på vakt?

– På kvelden var jeg på jobb på en stor pleieavdeling på sykehjemmet, og det var en egen høytidsstemning å jobbe på julaften. Vi pleierne gjorde alt vi kunne for at hver især av pasienter og pårørende skulle få en fin opplevelse. Ved å gi inntrykk av at vi hadde god tid, og gjennom gode samtaler, godt stell og tid til å pynte beboerne. Vi sørget for levende lys, som var tillatt den gangen, senket belysningen og spilte julemusikk på radioen.

Hvordan er jule- og nyttårsvakter annerledes enn andre vakter?

– God planlegging, spesielt det å ha nok og kompetent personale på jobb er et must. Vi må ha kapasitet til å gi det lille ekstra for å skape hyggelige omgivelser og bidra til god stemning. 

Ikke minst at beboere som ønsker det skal få komme seg opp av sengene sine og delta i felles måltider og underholdning, andakter eller andre ting som er viktig for dem når de feirer julaften og nyttårsaften på sykehjem.

Hvordan påvirker det deg personlig å jobbe i høytiden?

– Når vakten er over vet jeg at jeg har gjort mitt beste for alle beboere eller pasienter jeg har håndtert. Jeg har feiret jul med mange ulike pasienter og beboere, både på sykehus, sykehjem og i hjemmesykepleien og det gir meg rik på innsikt og forståelse for menneskets behov for å bli sett og å føle nærhet, spesielt i juletiden.

Har du noen gang fått julegave fra en pasient? 

– Både ja og nei. Jeg er blitt tilbudt eller nødet gaver både i juletider og ellers, men har alltid høflig takket nei. Det er ikke lov å motta gaver når vi er i tjeneste, og jeg forklarer alltid at helsepersonell allerede har betalt for arbeidet vi gjør og at det ikke er noen grunn til betale for hjelp og støtte som pasienter får uansett.

Men en gang ville en pasient gi meg noe han hadde laget selv, og han ble veldig sår fordi jeg ikke ville ta imot gaven, han syntes jeg var så snill og flink. Dette var en vanskelig sak, fordi pasienten var i slekt med en som står meg nær. Men vi forhandlet oss frem til at jeg kunne kjøpe gaven av ham, og sjefen min var involvert og godkjente denne løsningen.

Hvis du kunne gi en julegave til helsevesenet, hva ville det ha vært?

– En lovhjemmel som sikrer stor nok grunnbemanning gjennom hele året. Og at lønnsnivået til helsepersonell ble anstendig, selvsagt da også til sykepleiere som jeg selv er. 

Da ville julegaven min sikret at flukten fra vårt fantastiske yrke stoppet, og rekrutteringen igjen ville ta seg opp. For lav grunnbemanning, spesielt i sykehjem, og fortsatt ynkelig lav lønn for sykepleiere er ikke noe nytt, det var slik for 30 år også. Så hva skal til for å rette på dette? Bare å sende inn julegaveønske for kvinnedominerte yrker enda en gang til julenissen, antakeligvis!

Har du noen spesielle tradisjoner på jobb i julen?

– Nei, jeg arbeider nå i en ensom stilling, hvor avdelingen jeg tilhører og ledere stadig skiftes ut. Min tradisjon blir vel at jeg avspaserer og tar ut feriedager for å være borte fra jobb i jul- og romjulstiden. Man kan godt være ensom på en arbeidsplass med mange ansatte. 

Hva vil du si til sykepleierne rundt om i landet som skal jobbe gjennom høytiden?

– At de er privilegerte som får være med å bistå syke og trengende i jule- og nyttårshøytiden med den unike tekniske og menneskelige kompetansen en sykepleier har.

Har du noen råd til de som skal på jobb i julen?

– Å forberede seg godt, hygge seg med familie og barn før eller etter vakta, og gjennom hele juleuka. God planlegging gjør det mulig, og vi sykepleiere er jo god til å planlegge.

Det fins rom for alt, hygge både med familie og på jobb også i jul. Men det må deles på hvem som arbeider – neste år er det kanskje din tur til å ha friuke.

Intervjuet av: Nina Hernæs

Illustrasjonsfoto: Mostphotos
JULEPRATEN
Annonse
Annonse