Han tar imot de som faller
I julen ser Fredrik Barstad Lade hvilke konsekvenser pynting og vasking kan få.
Fredrik Barstad Lade
- Alder: 36 år
- Jobber som: Sykepleier på ortopedisk og revmatologisk sengepost, Ålesund sjukehus
Skal du jobbe i julen?
– Jeg går på natt til julaften, og så skal jeg jobbe netter frem til tredje juledag.
Hvilke forventninger har du?
– At det blir ganske rolig. Vi prøver å få de fleste pasientene hjem. Noen har kanskje permisjon på dagen, men kommer tilbake for natten.
Hvilke pasienter må bli hos dere?
– De med postoperative infeksjoner, eventuelt nyopererte. Folk detter i julen når de skal vaske og pynte. Det klassiske er at de skal opp på kjøkkenbenken, og faller, eller de detter ned fra gardintrappen. Og da brekker ankler, skuldre, hofter. Noen ganger slår de hodet.
Blir det færre julerelaterte innleggelser utover i julen, når pyntingen er gjort?
– Jeg forventer færre, men noen er ute i siste liten. Vi har hatt full post på julaften, med masse å gjøre. Da var heldigvis ikke jeg på vakt.
Hva er ditt beste juleminne fra en vakt på julaften?
– Jeg har bare jobbet julaften kveld én gang, og det var første året jeg jobbet her. Det var ganske fint. Det var ikke så mange pasienter og så rolig at vi kunne lage langbord i tv-stuen og spise julemiddag. Å ha tid til å spise sammen er ikke noe man kan garantere i helsevesenet.
Hva er ditt verste minne?
– Det er ikke fra julaften, men nyttårsaften. Da er det mange som drikker en del enheter alkohol. Og hvis de faller og slår hodet, kan det være vanskelig å vite om atferden deres er symptomer på blødning eller beruselse. En nyttårsaften var jeg veldig urolig for en pasient, og brukte mye av vakten på å observere og vurdere. Til slutt fikk jeg pasienten over på intensiv, og det viste seg å være blødning.
Heldigvis er det kommet nye retningslinjer, som sier at ved mistanke om blødning og bruk av alkohol, så skal pasienten observeres på intensiv, og ikke på sengepost.
Hvordan er det å jobbe i julen annerledes enn ellers?
– Jeg synes ikke det er så annerledes, det er bare en vakt. De hjemme tenker nok annerledes om det enn meg, men for meg personlig er det ikke noe problem.
Har du fått julegave av en pasient noen gang?
– He, he, det kan jeg ikke tenke meg.
Har du gitt julegave til en pasient?
– Nei, jeg vet aldri hvem som er pasient hos oss på julaften.
Hva ville du gitt om du skulle gi en gave til helsevesenet?
– Økt bemanning. Og hvis mulig, pengestøtte til min egen avdeling.
Har du noen spesielle tradisjoner på jobb i julen?
– Nei.
Ingen julesokker, eller en egen julepenn?
– Vi som jobber julaften kveld har pleid å få en julegave av sjefen. Der ligger det gjerne en penn og noe julekrimskrams, men det bruker jeg ikke. Jeg kan strekke meg til å ta på julegenser på vei til jobb, for det har jeg.
Hva er ditt beste juleminne?
– Å se egne barn åpne julegaver første gang de er så store at de skjønner opplegget. Og se at de blir glade for alt de får.
Hva gjør du for at pasientene på avdelingen får julestemning?
– Jeg er ikke den mest julete, men jeg har flere flinke kolleger som pynter juletre og klipper julepynt. De går med julesokker, julehatter og julediademer, og har allerede sørget for julestemning. Når jeg kommer på natt, kan pasientene få sove.
Hva savner du mest når du jobber jul?
– I år får jeg ikke sett julefilm med familien på dagen julaften, for da sover jeg. Men det kan vi ta igjen. Når jeg går av vakt tredje juledag, har jeg fri til over nyttår.
Hva vil du si til andre sykepleiere som jobber i julen?
– At det er en del av opplegget når vi har valgt dette yrket. Noen år er det vår tur, og da må vi stålsette oss for det. Og så må vi kose oss når vi kan.
Hva vil du helst, jobbe julaften eller nyttårsaften?
– Jeg må si nyttårsaften. Jeg er ferdig med å feste den dagen. Nå har jeg familie, og jeg har en samboer som er veldig julete. Hun vil gjerne ha meg hjemme på julaften.
Intervjuet av: Nina Hernæs