fbpx Nyttig bok om klinisk kommunikasjon Hopp til hovedinnhold
Bildet viser to ansikter i profil

Nyttig bok om klinisk kommunikasjon

Den nye utgaven av Klinisk kommunikasjon i sykepleie gir en praktisk og oppdatert guide til hvordan sykepleiere kan kommunisere effektivt med pasienter i alle livsfaser. 

Bokfakta

Boktittel: Klinisk kommunikasjon i sykepleie
Forfatter: Lena Günterberg Heyn (red.)
Forlag: Gyldendal Akademisk forlag
Sidetall: 290
ISBN: 978-82-05-57652-0

I andre utgave av Klinisk kommunikasjon i sykepleie videreføres den opprinnelige ideen om å utdype hvordan kommunikasjon med ulike pasientgrupper kan foregå i praksis. Første kapittel gir en kort teoretisk innføring om kommunikasjon og kommunikasjonsferdigheter. Resten av kapitlene handler om kommunikasjon med pasienter og pårørende fra nyfødtperioden via barne- og ungdomsalder til voksne og eldre pasienter. 

Flere kapitler er relevante i store deler av helsetjenesten, som kommunikasjon med pasienter som har psykiske og/eller kroniske lidelser, pasienter i palliativ livsfase og bruk av tolk. Kapitlene inneholder pasienteksempler og refleksjonsspørsmål som viser hvilke kommunikasjonsutfordringer helsepersonell kan møte i praksis. 

Forfatterne lykkes i stor grad med å belyse ulike pasienters behov i kommunikasjonen med helsepersonell. Boken inneholder også mange eksempler på hvordan kommunikasjon kan brukes som et verktøy for å ivareta sykepleiefaglige oppgaver som samvalg, brukermedvirkning, informasjon og å fremme pasienters håp, kompetanse og mestring.

Boken anbefales til studenter som ønsker å forbedre sine kommunikasjonsferdigheter. 

De fleste kapitlene er i hovedsak oppdatert med nye referanser. Kapitlet Kommunikasjon mellom foreldre og sykepleiere i nyfødtomsorgen er et nytt, velskrevet kapittel med nye forfattere. Kapitlene om bruk av tolk i helsevesenet og om kommunikasjon i fremtidens helsevesen inneholder nye avsnitt om den nye tolkeloven og om samvalg og helsekompetanse. Endringene som er gjort i andre utgave, hever bokens kvalitet.

Helt nytt i andre utgave av boken er at kapitlene er beriket med 19 filmer og podkaster. Lenkene er tilgjengelige via en QR-kode som skannes med mobilkamera. Filmene er stort sett svært relevante. Filmene om kommunikasjon, kommunikasjonsferdigheter, motiverende intervju og bruk av tolk utdyper innholdet i de respektive kapitlene. De fleste filmene er også relativt korte, fra 2–3 minutter til litt over 20. 

Det er også lagt til syv lydfiler fra podkastserien «Helhjerta». Serien er laget av Heidi Skutlaberg Wiig, kreftsykepleier og veileder i palliativt team ved Akershus universitetssykehus. I podkastene intervjues pasienter og helsepersonell om utfordringer knyttet til menneskemøter og helse. Episodene er interessante og utdyper ulike utfordringer som pasienter og helsepersonell møter. Podkastene beriker i begrenset grad selve innholdet i kapitlene. De er også lange, fra 50 minutter til vel over en time. Så det gjenstår å se om studentene finner lydfilene nyttige nok til å bruke tiden sin på dem. 

Boken anbefales til studenter som ønsker å forbedre sine kommunikasjonsferdigheter. Bokens temaer spenner vidt, fra kommunikasjon med foreldre i nyfødtavdeling via barn, ungdom og til pasienter i livets sluttfase. Noen interesserer seg kanskje for kun deler av boken og vil derfor vurdere om det er verdt å kjøpe den.

 

Annonse
Annonse