fbpx Inspirerende om kunstterapi og spiseforstyrrelser Hopp til hovedinnhold
Bildet viser boken "Relasjon, kropp og kunst i psykoterapi"

Inspirerende om kunstterapi og spiseforstyrrelser

Viktig bok om hvordan kunstterapi kan gi nyttig kunnskap i behandlingen av spiseforstyrrelser og andre psykiske lidelser, skriver vår anmelder.

Bokfakta

Boktittel: Relasjon, kropp og kunst I psykoterapi Alltid en annen dør
Forfatter: Åse Minde og Ingalill Johnsen (red.)
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Sidetall: 206 sider
ISBN: 978-82-02-74031-3

Dette er en fagbok med mye klinisk materiale fra Spesialpoliklinikk for spiseforstyrrelser ved Oslo universitetssykehus, Gaustad.

Poliklinikken har en annen tilnærming til behandling av pasientgruppen enn de fleste andre. Fokus er på relasjon, kunst og kropp. Forfatterne er tidligere eller nåværende behandlere på poliklinikken og en pasient. Vi får bli med inn i terapirommet og i de ulike gruppetilbudene.

Boken har mange kliniske eksempler som gjør det teoretiske bakteppet tydeligere og lettere å følge. Særlig berikende blir innføringen i kunstterapien og historikken bak. Her kan leseren føle på hvordan kunst påvirker. Fokus på kropp, erfaringer fra yogagruppen og erfaringer fra en som har gjennomgått et behandlingsforløp, løfter boken. Viktige fremskritt hos pasienten i relasjon til terapeuten igjennom for eksempel et bilde, en metafor eller et dikt berører veldig.

Forfatterne forklarer kompliserte psykoanalytiske fenomener og begreper på en slik måte at det kan forstås av en leser uten kjennskap til psykoterapi.

Forfatterne forklarer kompliserte psykoanalytiske fenomener og begreper på en slik måte at det kan forstås av en leser uten kjennskap til psykoterapi. Alle bidrar med ulike aspekter om behandling og forståelse av unge personer med alvorlig spiseforstyrrelser og skaper en helhet.

Boken har et gjennomgående godt språk og er ikke preget av at det er flere forfattere. Den avsluttes litterært med en epilog av Hanne Ørstavik. Forfatterne med sin åpenhet om behandlingsforløpet viser at dette er en pasientgruppe som trenger lang tid, et tankekors i forhold til dagens krav til effektivitet og økonomi, samtidig som flere trenger psykiatrisk behandling.

Dette er en bok jeg anbefaler alle sykepleiere å lese uansett arbeidssted. Dette kan absolutt sies å være en god fagbok i utdannelsen av sykepleiere.

Annonse
Annonse