fbpx Tid for å roe ned Hopp til hovedinnhold
Bokomslag til Kunsten å finne ro

Tid for å roe ned

Stimuler vagusnerven og snakk gibberish mot stress. Mysjkas nye bok er en praktisk håndbok til avspenning. 

Bokfakta

Boktittel: Kunsten å finne ro
Forfatter: Audun Myskja
Forlag: Cappelen Damm, 2020
Sidetall: 254
ISBN: 978-82-02-60917-7

Sjelden har vel en bok kommet meg i hende som jo mer jeg har lest i den, jo mer har jeg skjønt at denne boka trengte jeg. Full av enkle øvelser som den er, har den hjulpet meg gjennom de siste månedenes uro med krevende jobb, korona og stress.

Lege Audun Myskja har gitt ut en rekke bøker der han øser av sin store kunnskap om helhetlig medisin. Hjelp til selvhjelp er hans misjon, og med Kunsten å finne ro tar han et langt steg i folkeopplysningsarbeidet for å hjelpe alle som stresser, har depresjoner, uro og angst – det er faktisk håp.

Myskja går systematisk og grundig til verks. Han beskriver på en enkel og forståelig måte hva vi kan gjøre for å hjelpe oss selv, fordi roen ligger i oss, og venter på at vi skal gjenoppdage den, som en målbar tilstand i hjernen, musklene og vevet. På sin lune, respektfulle måte geleider han leseren gjennom roens mangfoldighet, en ro som påvirkes av følelser og tanker, av stress og belastninger.

Ved hjelp av mer enn 40 øvelser og meditasjoner samlet bak i boka, noen beskrevet underveis i teksten, kan leseren velge seg ut de hun mener passer best for seg og sitt liv, for den hverdagen man har. Han forklarer hvordan man kan roe ned nervesystemet, ta grep for å få bedre søvn, håndtere vanskelige relasjoner når det koker over. Hvis noen har kommet for nær og tråkket over våre personlige grenser, har han pusteøvelser og bevegelser man kan gjøre for å bli fri igjen.

Det er nesten skremmende enkle grep man kan gjøre for å få mer kontakt med kroppen, pusten og den indre roen. Hva med å starte dagen med å løpe på stedet i 20 sekunder på maks intensitet? Om det er alt du rekker på morgenen, så er det bedre enn ingenting. Selv praktiserer forfatteren en rekke pusteøvelser og nærvær med seg selv hver morgen, en rekke enkle øvelser som tar mellom to og ti minutter. Han beskriver dem i detalj, og så er det opp til leseren å plukke fra den rikholdige menyen det som frister – og passer – akkurat den morgenen. Han foreslår også verdifulle pauser i løpet av dagen – gjesping, strekking, kanskje en liten høneblund – alt for å samle seg og roe ned.

Dette er ikke en mindfulness-bok, men en fin blanding av praktiske, vitenskapelig baserte øvelser, som man kan ta ut fra situasjonen der og da. Stresset med fullt tankekjør? Prøv gibberish! Det er rent babbel og tullprat, du babler i vei så lenge du trenger, helt til tankekverna roer seg. Rett og slett gøy. Visste du at vagusnerven, kroppens ro-giver, kan stimuleres ved at du åpner munnen på vidt gap og strekker tunga ut? Effektivt for å få sove med masse gjesping som resultat.

Det handler mye om holdningen man har til seg og sitt liv, til hvilken verdi man tillegger seg selv, det er til syvende og sist opp til hver enkelt om man vil prioritere å stoppe opp og kjenne etter. Finne fred uten å måtte være avhengig av solnedgang i havet eller blåne bak blåne. Roen ligger i oss allerede.

Skal du ha en eneste bok om selvhjelp i bokhylla, er Kunsten å finne ro et godt valg. Den kom i grevens tid.

Annonse
Annonse