fbpx Oppdatert om cannabis Hopp til hovedinnhold

Oppdatert om cannabis

Cannabis er ikke hva det en gang var. 

Bokfakta

Boktittel: Cannabisboka
Forfatter: Anne Line Bretteville-Jensen og Jørgen G. Bramness (red.)
Forlag: Universitetsforlaget, 2019
Sidetall: 248
ISBN: 978-82-15-03440-9

Da jeg var ung på 1980-tallet, lærte jeg at hasj var inngangsporten til tyngre stoffer, og bilder av rusmiljøet i Slottsparken fra 1960-tallet ble brukt som skremselspropaganda. Jeg var medlem i Folkeaksjonen mot hasj og gikk rundt med buttons og T-skjorter der det sto «Slå tilbake hasjen». Logoen var en rød knyttneve som knuste hasjen, og debatten var svart-hvit.

Det har gått noen år, og i høst har Venstres ungdomsparti skapt bølger med sine skolebesøk med krav om legalisering av cannabis. Hvor farlig er det egentlig, og hva viser forskningen om hvilke konsekvenser bruk av hasj og marihuana kan ha?

Det er noen av spørsmålene de mange forfatterne som har bidratt til Cannabisboka, søker å gi svar på. Boken er blitt en opplysende og grundig faktabok om utviklingen i Norge spesielt, men også internasjonalt.

De første kapitlene gir et historisk tilbakeblikk til da cannabis kom til Norge på 1960-tallet, og hvordan samfunnet har debattert dette rusmiddelet helt frem til i dag. Legalisering, avkriminalisering eller nedkriminalisering forklares og diskuteres på en grundig måte.

Kapittel fire gir en solid innføring i hva cannabis faktisk er. Jeg lærte om forskjellen mellom hasj og marihuana og at innholdet av THC har økt de siste årene, samtidig som det har blitt mindre av det psykosedempende stoffet CBD. Det gir en sterkere rus. Dermed har risikoen for å utløse psykose økt, særlig ved bruk av syntetisk cannabis.

Farene ved bruk over tid er også omtalt. Rundt 10 prosent av brukerne blir avhengige og opplever problemer med skole, arbeidsliv og sosialt liv. Boken presenterer fakta som at antallet pasienter som oppsøker spesialisthelsetjenesten for behandling av cannabisproblemer, økte med hele 40 prosent mellom 2010 og 2017. Over halvparten av disse er under 25 år.

For terapeuter kan kapittelet om hvordan man kan behandle pasienter som er avhengige av cannabis, være svært nyttig, og for andre vil det være en påminner om hvor potensielt farlig stoffet kan være, spesielt for unge brukere.

Mange er opptatt av cannabis brukt som medisin, og internasjonalt er det store forskjeller i hvordan de ulike landene praktiserer dette. I USA har flere stater legalisert cannabis til medisinsk bruk.

Forskningen viser at argumenter for å tillate cannabis som medisin har blitt brukt som en snarvei for legalisering til rekreasjonell bruk. Enkelte pasientgrupper rapporterer om nytte av behandling med cannabis, men forskningen på temaet viser lite evidens for at effekten er god nok. Forfatterens konklusjon er at bruk av cannabis som medisin er overdrevent optimistisk.

Boken er et nyttig tilskudd til debatten rundt cannabis som fenomen og samfunnsproblem, og for alle som ønsker seg faktabasert kunnskap om de mange temaer og spørsmål som reiser seg rundt noe vi ikke kan late som ikke eksisterer. Det er ikke lenger nok å si «Slå tilbake hasjen», til det er temaet for komplekst.

Annonse
Annonse