fbpx Min skam Hopp til hovedinnhold

Min skam

Skam hjelper oss til å passe inn i flokken, men kan også være en kilde til psykisk uhelse. I denne velskrevne boka blir du bedre kjent med hva denne følelsen gjør med oss, og hvordan du lever best mulig med den. 

Bokfakta

Boktittel: Hei, skam. En bok om følelsen skam, hvordan den oppstår og hva den gjør med oss
Forfatter: Helene Flood Aakvaag
Forlag: Cappelen Damm, 2019
Sidetall: 247
ISBN: 9788202546045

Tittelen på boka er genial. Den sier direkte hva den handler om, og tar fram det tabubelagte begrepet skam ved å blottlegge den, analysere den og ufarliggjøre den. Skam er noe vi helst ikke vil kjenne på eller vedkjenne oss at vi har, men psykolog og forfatter Helene Flood Aakvaag, som har skrevet doktorgrad om skam og skyld, drar bort forhenget og viser oss hva skammen er og hva den gjør med oss. Det er ikke lite. Hei, skam.

Skam er en viktig følelse. Den er en sosial følelse som får oss til å «oppføre oss» så vi ikke blamerer oss eller påfører andre mennesker ubehag og skade. Den får oss til å passe inn i flokken, og er nødvendig for vår overlevelse som art, ved å regulere vår atferd så vi ikke mister sosial status og blir mindre attraktive for andre. Som igjen kan føre til avvisning. Men hva når skammen blir så stor at den hemmer oss i vår livsutfoldelse? Når den fører til psykisk lidelse, ensomhet og lav selvfølelse?

Det er når skammen tar over og dominerer livene våre at den fører til sykdom og skade på helsen vår. Forfatteren forklarer hva skam er og hvordan den oppstår. Vi kan skamme oss over kroppen vår og hvordan vi ser ut. Vi kan skamme oss over personlighetskarakteristikker som at vi er for utadvendte eller for innadvendte, for late eller for ivrige, føle oss mislykkede, kjedelige og umulige. Videre kan vi skamme oss over ting vi har sagt eller gjort.

Aakvaag viser at det er nok å ta av, og får fram hvor nødvendig det er å kjenne på skammen og forstå den, for deretter kunne arbeide med å redusere den og plassere skammen der den hører hjemme. Når vi skammer oss kan det føre til følgende reaksjoner: vi angriper vårt eget selv. Vi angriper andre. Trekker oss tilbake, eller benekter det som har skjedd.

Det viktigste budskapet til psykolog Helene Flood Aakvaag er at skam dekker over grunnleggende følelser som glede, sinne og sorg – følelser vi ofte ikke tillater oss å ha, men som sier noe om hvem vi er. Når vi skammer oss, mister vi oss selv og det hindrer oss i vår livsutfoldelse, og det kan føre til depresjoner. Når vi ikke kan tillate oss å føle det vi faktisk føler og vise det til andre, får vi heller ikke korrigert vår egen oppfatning om oss selv om at vi ikke bra nok. Det er skadelig.

Forfatteren skriver direkte og nært til leseren, med et naturlig og lettlest språk. Boka inneholder en rekke selvhjelpsråd, som at en løsning på skamfølelsen er å være åpen, fortelle om det og vise egen sårbarhet. Ved å få støtte i dag, reduseres faren for depresjon i morgen. Å være sårbar er å tørre å feile – vi må gjennom skammen for å våge å leve. Boka anbefales på det varmeste for den som ønsker å bli mer kjent med egen skamfølelse – og andre følelser – og for helsepersonell i psykisk helsevern som dermed kan se nye sider ved pasientene.

Annonse
Annonse