fbpx Gruppeterapi fra A til Å Hopp til hovedinnhold

Gruppeterapi fra A til Å

Her er boken som gir deg både kunnskap og vågemot, skriver vår anmelder. 

Bokfakta

Boktittel: Gruppeterapi. Grunnleggende om hvorfor og hvordan
Forfatter: Synnøve Ness Bjerke
Forlag: Gyldendal Norsk Forlag, 2018
Sidetall: 300
ISBN: 978-82-05-50243-7

Anmeldelse:

Det har manglet en lett tilgjengelig norsk lærebok i gruppeterapi. Med boka «Gruppeterapi grunnleggende om hvorfor og hvordan» har Synnøve Ness Bjerke lykkes i å formidle temaet på en lesevennlig måte og med et svært godt språk. Forfatteren har selv bakgrunn i psykodynamisk tenkning og gruppedynamisk teori. Målet hennes er at alle som driver gruppeterapi skal ha nytte av boken, det være seg, for eksempel, kognitiv gruppeterapi, Mindfulnessgrupper eller andre.

Ønsker du å lære om gruppetilnærming, er dermed denne boka et godt faglig forankret sted å starte. Her får du en grundig introduksjon og innblikk i både det historiske- og forskningsmessige grunnlaget for denne terapiformen. Bjerke lar også brukernes egne røster få stor plass. Hun lar fire, såkalte, erfaringskonsulenter komme til orde med egne erfaringer, men gir også gode tips og råd til (kommende) gruppeterapeuter. 

Å være gruppeterapeut er ingen beskyttet tittel. Ofte er både pasienter og terapeuter skeptiske og usikre når det snakkes om terapi i grupper. Flere av dem som helst ønsker å ha individualterapi, kan ha smertefulle erfaringer med grupper. For dem kan utbyttet bli ekstra stort. Også ellers kan pasienter sitte igjen med mer som kan anvendes og av mer varig verdi.

Bjerke peker også på det som kan være krevende med terapiformen. Likevel får hun demonstrert hvor morsomt og givende det kan være å jobbe med flere samtidig. Slik gir hun meg lyst til å både lære mer om metoden og vågemot til å anvende denne.

Som leser blir noen av holdningene jeg har hatt til gruppeterapi som metode endret i løpet av boken. Bjerke klarer å gjøre meg overbevist over hvor virksom og potent behandlingsformen kan være. Boken gir også merverdi da den er overførbar til annet arbeid med grupper i, for eksempel, arbeidsliv; organisasjon og ledelse. Forfatteren beskriver gruppefenomener og -dynamikk samt forskning på lederstil og gruppekultur med mer. Hun peker også retning mot hvor man kan innhente enda mer kunnskap om metoden.

Boken er svært leseverdig og anbefales alle som jobber med grupper i sitt daglige virke.