fbpx Solid krisehjelp Hopp til hovedinnhold

Solid krisehjelp

Bokfakta

Boktittel: Katastrofepsykologi
Forfatter: Atle Dyregrov
Forlag: Fagbokforlaget, 2018
Sidetall: 343
ISBN: 978-82-450-2451-7

Hva er en katastrofe? Hva skjer med dem som rammes? Hvordan går man videre etter en traumatisk hendelse? Hvilke behov må dekkes på kort sikt, men også langsiktig? Og hvordan kan denne hjelpen gis?

Dette er sentrale spørsmål i boken  Katastrofepsykologi. Boken er en 3. utgave av den opprinnelige versjonen publisert i 1993. Forfatteren Atle Dyregrov er psykolog og spesialist innen klinisk psykologi. Han er en kjent pioner innen krisepsykologi nasjonalt, men også internasjonalt, og rett mann til å skrive denne boken.

Dyregrov presenterer en solid bok innen temaet. Forfatterens engasjement for krisepsykologi merkes umiddelbart. Boken har en logisk oppbygning hvor hovedoppsettet er delt inn i tre. Dyregrov snakker om de overlevende, de etterlatte og til slutt hjelpemannskapet. Boken har også egne kapitler om barn.

Boken er engasjerende og lettlest. Forfatteren veksler mellom å bruke faglig teori og erfaringer fra ulike verdenskatastrofer. Opplevelser fra blant annet Utøya, Åstaulykken og diskotekbrannen i Göteborg er hentet inn i boken og gjør den mer interessant. 

Dyregrovs presentasjon av normale krisereaksjoner, behov for hjelp og hvordan hjelpen best kan gis er spennende lesing. Dilemmaer og problemstillinger som ofte kan oppstå, drøftes. Dette gjelder i hovedsak organiseringen av hjelpen. Boken er praktisk rettet og beskriver konkret hvordan hjelpen kan gis. Råd og veiledning blir detaljert presentert.

Boken kan tidvis bli noe gjentakende. Forfatteren bruker mange henvisninger for å kvalitetssikre innholdet i boken, og dette gjør også at man kan miste litt av tråden underveis.

Boken kan anbefales for alle som har opplevd en katastrofe. Likevel er den kanskje mest rettet mot fagpersoner som daglig jobber med krisearbeid, slik som helsepersonell, brann-, politi- og ambulansepersonell. Kapitlene om barn og barns reaksjoner kan også være aktuelle for lærere og ansatte i barnehager. Temaet i boken er høyst aktuelt i en tid med økt fokus på terror og naturkatastrofer.

Annonse
Annonse