fbpx Lettlest og engasjerende om antibiotika Hopp til hovedinnhold

Lettlest og engasjerende om antibiotika

Bokfakta

Boktittel: Vidunderkuren. Hvorfor du bør elske og frykte antibiotika
Forfatter: Sophie Berg
Forlag: J.M. Stenersens Forlag A/S, 2018
Sidetall: 220
ISBN: 9788272016561

Antibiotika forstyrrer mikrobiotaen, skriver Sophie Berg. Det kan føre til fedme, astma, høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, tarmkreft, IBS, autisme, leddgikt, metabolsk syndrom, MS, cøliaki, angst og depresjon.

Forfatteren, som er utdannet lege, nevner ikke bare følgetilstander av antibiotika, men også når antibiotika kan være livreddende. Hun skriver om antibiotika før, nå og i fremtiden, historisk utvikling av infeksjoner, årsaker til dem og hvordan de kan forebygges og behandles.

Medisinen er blitt brukt til sykdommer som den ikke har noen effekt på og som vekstfremmende middel på dyr. Det fremmer resistensutvikling. Årsaken til overforbruk på mennesker er at leger, pasienter og legemiddelindustrien drar i samme retning, skriver hun.

Boken er full av statistikk og undersøkelser. Berg viser blant annet at barn som får for mye antibiotika før de er tre år, står i fare for å få varige forstyrrelser av normalfloraen. Hun henviser til en undersøkelse som konkluderer med at å gå til legen i seg selv er en risikofaktor for å få en unødvendig antibiotikakur. Det beste rådet er å bygge opp immunforsvaret.

Forfatteren befinner seg godt innenfor den skolemedisinske tradisjonen. Hun har sleivspark til naturlegemidler, C-vitaminer og sukkerkuler. Hun påpeker at Semmelweis, håndvaskens far, ble latterliggjort av sin samtid fordi han ikke kunne forklare vitenskapelig hvorfor håndvask virker, men ser ikke parallellen til at leger som i dag anbefaler alternativ behandling, ikke alltid kan forklare hva som gjør at de kan behandle og forebygge infeksjoner.

Boken har et fyldig register og en omfattende kildeliste. Men det er en svakhet at teksten ikke henviser til den. Den kunnskapsrike og engasjerte forfatteren har et meget godt språk og gjør stoffet interessant og lettlest ved å bruke gode analogier og metaforer.

Annonse
Annonse