fbpx Nesten alt om mannens underliv Hopp til hovedinnhold

Nesten alt om mannens underliv

Bokfakta

Boktittel: Ett skritt foran. Alt om mannens underliv
Forfatter: Volker Wittkamp. Oversatt av Benetdicta Windt-Val
Forlag: Pax forlag, 2017
Sidetall: 201
ISBN: 978-82-530-3935-0

I kjølvannet av suksessen Sjarmen med tarmen og andre bøker om forskjellige deler av kroppen, er oppmerksomheten nå rettet mot mannens underliv.

Den tyske urologen Volker Wittkamp er forfatteren bak boken Ett skritt foran, med den nokså ambisiøse undertittelen alt om mannens underliv. Selv i dagens samfunn, hvor åpenheten nesten er total, finnes temaer det fremdeles kan være vanskelig å snakke om. Følelser og tilstander knyttet til underliv og seksualitet kan være skambelagte og tabu, og hindre oss fra å søke hjelp og veiledning.

Forfatteren gir oss en systematisk innføring i mannens underliv. Vi presenteres for fakta og myter om penis, testikler, sæd og kjønnssykdommer. Vi får blant annet svar på de evige spørsmålene om penisstørrelse og gjennomsnittlig varighet for samleie. Wittkamp forklarer grundig prostata, nyrenes og blæras funksjon, og hvilke sykdommer som kan ramme hvor. Dette fremstilles slik at leseren skal forstå hvor viktig det er å oppsøke hjelp tidlig hvis man har mistanke om at man lider av noe, samt hvordan enkelte tilstander kan forebygges. Vi får også en innføring i noen hjelpemidler, prosedyrer, og sykdomsbehandlinger.

Boken er ispedd anekdoter og tidvis morsomme fakta. Wittkamp har et lett forståelig språk og bruker noe humor for å få frem kunnskap.

Dog synes jeg ikke boken lever helt opp til sin undertittel. Jeg savnet fortellinger som kunne gi innsikt i sammenhengene mellom følelser og underliv og hvilken betydning endringer kan ha. Forfatteren nevner at det snakkes for lite om eldre og seksualitet, men benytter ikke denne gylne muligheten til å belyse emnet mer.

Selv om noen kapitler kunne hatt godt av litt strengere redigering, er boken et fint tilskudd til deg som på lettleselig vis ønsker å lære mer om det mannlige underliv. Eller bare få tips til hvordan få sæd vekk fra hår.

Annonse
Annonse