fbpx Vitenskapelig om det subjektive Hopp til hovedinnhold

Vitenskapelig om det subjektive

Bokfakta

Boktittel: Livskvalitet og smerte – et mangfoldig forskningsfelt
Forfatter: Sølvi Helseth, Marit Leegaard, Finn Nortvedt (red.)
Forlag: Gyldendal Akademisk, 2016
Sidetall:
ISBN: 978-82-05-48162-6

Denne lille boken er en vitenskapelig antologi som drøfter smerte og livskvalitet, både som fenomener og begreper. Felles for begge er at de har en subjektiv side, som ikke kan ses bort fra, og som gjør det utfordrende å forske på dette feltet. Forfatterne har alle bakgrunn som sykepleiere og er tilknyttet en gruppe ved Høgskolen i Oslo og Akershus hvor all forskning har livskvalitet og/eller smerte som tema.

Et uttalt mål med utgivelsen er å bidra til kunnskapsutvikling ved å beskrive nyere studier og verktøy. Tekstene spenner tematisk fra akutte og langvarige smerter hos barn, overvekt hos barn og unge, ensomhet hos eldre, langtidsmottakere av sosialhjelp, foreldre til barn med spesielle behov og kreftpasienter, og hele tiden er livskvalitet og smerte en rød tråd. Dette fungerer godt, og boken fremstår som oversiktlig og systematisk.

Kapittel 6, vurdering av postoperative smerter, fortjener ekstra omtale. Her beskrives kultur og ukultur i smertebehandling, og at sykepleiere har en tendens til å underestimere sterk smerte og overestimere mild smerte. Kan dette skyldes at mange har en tendens til å oppfatte smerte i større grad som et fysisk fenomen som kan måles og observeres, fremfor en subjektiv opplevelse, og dermed ikke etterlyser pasientens opplevelse? Forfatterne anbefaler at klinikere bruker kartleggingsverktøy. Men like viktig er diskusjon av egen praksis og en bevisstgjøring av egne holdninger og den kulturen som en er en del av.

Boken er aktuell og viser til mange nye og relevante studier. Redegjørelse for og diskusjon av metode gis mye plass. Siste kapittel omhandler et rammeverk for komplekse intervensjoner, som kan bidra til kvalitetssikring.

Siden boken favner bredt tematisk, kan den passe for mange. Jeg anbefaler imidlertid at leseren har grunnleggende kunnskap om vitenskapelig metode. Dette er ikke sengelektyre.

Annonse
Annonse