fbpx Grundig introduksjon til et viktig tema Hopp til hovedinnhold

Grundig introduksjon til et viktig tema

Bokfakta

Boktittel: Vaksiner. En forbannet velsignelse.
Forfatter: Bjarne Bjorvatn
Forlag: Portal
Sidetall: 431
ISBN: 978-82-83-14044-6

Professor dr. med. Bjarne Bjorvatn presenterer i sitt verk en oversikt over 23 vaksiner som gis mot potensielt farlige infeksjonssykdommer. Boka gir en grundig introduksjon til et svært aktuelt og viktig emne, og er i så måte et nyttig innspill i debatten om hvorfor alle barn bør ha rett til beskyttelse mot farene disse sykdommene innebærer. Bjarne Bjorvatn har i sin yrkeskarriere hovedsakelig interessert seg for infeksjonsmedisin og mikrobiologi i et globalt perspektiv.

Boka gir en god innføring i vaksinasjon som fag, globale utfordringer, og gir fyldig informasjon om hva verdenssamfunnet har oppnådd takket være vaksiner. At Bjorvatn har lagt ned mye arbeid, er hevet over enhver tvil. Dog savnet jeg at dette verket i enda større grad problematiserer at mange slåss og argumenterer mot et velfungerende vaksinasjonsprogram. Det er et stort paradoks at man i et av verdens rikeste land kan kjempe mot en ordning som verdens fattige ville gitt mye for å få tilgang til.

Boka bør leses kapittelvis og fungerer uten tvil som en god rekke med argumenter man kan slå i bordet med i diskusjoner om dette temaet. I bokas forord går Bjorvatn rett på sak og argumenterer godt for sitt syn, der bivirkninger av vaksiner gjennomgås. Især ett argument er greit å ha i mente; at både bivirkninger og ubehag på en måte var lettere å akseptere den gang det var en særlig stor fare for sykdommen vaksinen ble gitt for. I vår moderne verden anno 2015 er det for enkelte et aktuelt valg å ikke utsette sine barn for et ubehagelig stikk og eventuelle bivirkninger. Nøktern og saklig informasjon om vaksinen fra både de nasjonale helsemyndighetene og produsentene bak er avgjørende.

Alt i alt en ypperlig bok for oss helsepersonell, da det er en stund siden mange av oss leste oss opp på fagfeltet.

Annonse
Annonse