fbpx Lite nytt om sårbehandling Hopp til hovedinnhold

Lite nytt om sårbehandling

Bokfakta

Boktittel: Sårbehandling
Forfatter: Birgitta Bjørken
Forlag: Didakta Norsk Forlag, 2013
Sidetall: 257
ISBN: 978-82-7056-070-7

Mennesker som har et sår, har behov for å bli møtt av en sykepleier på en god og omsorgsfull måte. For å møte pasienter på en slik måte må sykepleieren ha tilstrekkelig oppdater kunnskap om sår. Ifølge Birgitta Bjørken må en kunne se hele mennesket og samspillet mellom sårbehandling og tiltak for å øke tilheling. En kan for eksempel ikke bare behandle såret uten og tenke på optimal blodsirkulasjon eller ernæringsstatus.

Forfatteren av denne boken er høyskolelektor i Harstad. Hun har undervist sykepleierstudenter om sårbehandling i mange år. Hennes intensjonen er å spre kunnskap om sårbehandling, både tradisjonelle og alternative behandlingsformer. Det blir ikke gitt ut mange bøker om sår, og sykepleierstudentene har generelt lite om sårbehandling i studiet. Boka er derfor etterlengtet i praksisfeltet.

Alle typer sår blir beskrevet i boken, men det er kapitelet om behandling av venøse sår jeg vil trekke frem. Der blir det gitt gode beskrivelsene av hvordan en legger forskjellige kompresjonsbandsjer. Boka er bygd opp med et stort antall bilder som illustrerer alle type sår og behandlingsformer. Som leser blir jeg skuffet når jeg ser at mange av bildene er så gamle som 40 år og er av dårlig kvalitet. Birgitta Bjørken skriver på svensk, noe som gjør at det kan være vanskelig å få taket på innholdet. Forfatteren har vært nøye med sine kildehenvisninger. Boka er kunnskapsbasert og ikke basert på forfatterens egne erfaringer med sårbehandling.

En bok som det stadig blir referert til i teksten, er Lindholms bok om sår. Denne boka går mer i dybden og egner seg mer som en lærebok. For å lese Bjørken sin bok kreves det mer forkunnskap i anatomi og fysiologi. Den er mer spesifikk på sår, og fin som et oppslagsverk. Jeg mener Bjørken ikke greier å tilføre noe nytt i sin bok.

Annonse
Annonse