fbpx Håp for selvskaderne Hopp til hovedinnhold

Håp for selvskaderne

Bokfakta

Boktittel: Ut av selvskading
Forfatter: Kristin Ribe og Lars Mehlum
Forlag: Fagbokforlaget, 2015
Sidetall: 150
ISBN: 978-82-450-1459-4

Det er en myte at barn og unge som skader seg selv, gjør det for å få oppmerksomhet og omsorg. Erfaring viser at de som selvskader, hovedsakelig gjør det fordi den indre uroen og angsten er så sterk at det å kjenne på fysisk smerte og se blod renne døyver de vanskelige følelsene. Nær hver femte ungdom har en eller flere ganger skadet seg selv med vilje, og for mange blir dette et problem som ­varer over mange år.

Forfatter Kristin Ribe har sammen med professor dr.med. Lars Mehlum skrevet en til tider rystende og samtidig opplysende og viktig bok om dette alvorlige samfunnsproblemet, som i noen tilfeller fører til selvmord. Kristin Ribe skadet seg selv i 13 år og forsøkte flere ganger å ta sitt eget liv. Gjennom nær kontakt med psykolog og miljøterapeuter på Østmarka ved Trondheim, klarte hun etter mange års behandling og gjentatte innleggelser, å slutte å skade seg selv. Hun har holdt en rekke foredrag om sine erfaringer og skrevet essays, og i boka gjengis ­noen av dem. For henne ble det å kutte seg en måte å vise hvem hun var, siden hun ikke klarte å uttrykke det med ord eller følelser.

Lars Mehlums bidrag er basert på faglige erfaringer og forskning. Han anbefaler at det utarbeides en sikker­hetsplan pasienten kan benytte­ seg av når de vanskelige følelsene kommer, der hun identifiserer tanker, situasjoner eller følelser som kan lede til selvskading. Videre bør pasienten lære­ distraksjonsteknikker for å mestre å holde ut de vanskelige følelsene.­ Mehlum skisserer også ulike­ behandlingsteknikker, som dialektisk atferds­terapi, der en kort variant på fire måneders varighet har vist gode resultater.

Ut av selvskading er en viktig og ­nyttig bok som viser at det finnes håp. Kristin Ribes essays gir på en ærlig,­ nesten brutal måte, innsikt i et plaget sinn, mens Lars Mehlums bidrag er ­erfaringsbaserte og konkrete.

Annonse
Annonse