fbpx Og bakom synger hjerneslaget Hopp til hovedinnhold

Og bakom synger hjerneslaget

Bokfakta

Boktittel: Biografi: Dikt og ­tekster
Forfatter: Wenche-Brit Hagabakken
Forlag: Gravdahl Forlag, 2014
Sidetall:
ISBN: 978-82-93168-01-0

Biografi: Dikt og teksterav Wenche-Brit Hagabakken ble til etter at forfatteren gikk gjennom 18 små og store hjerneslag over to år. Den alvorlige sykdommen fører med seg en eksistensiell angst og refleksjon som får det lyriske «jeget» til å se livet som det har vært, i et nytt perspektiv. På den måten gir diktene viktig innsikt i hva alvorlig sykdom kan føre med seg for den enkelte. 
Wenche-Brit Hagabakken debuterte i 2004 med romanen Gjenopprettelse, og har til sammen gitt ut fire romaner, en diktsamling og flere antologier. Bøkene hennes har blitt godt mottatt, og hun har blitt tildelt flere priser og forfatterstipend. Biografi: Dikt og teksterer Hagabakkens andre diktsamling. 
Åpningsteksten «Biografi» virker både som en oppsummering og en introduksjon der den starter i barndommens og ungdommens ubekymrede tilværelse, for så å slå over i det overhengende temaet: «Helvetes blodpropphelg!». Kroppen som var lett og velfungerende gjør ikke lenger som «jeget» vil, eksemplifisert av problemene med det mest elementære: å gå på do på egenhånd. Forfatteren og «diktjeget» opplever også at det er blitt umulig å skrive. Sorgen og raseriet over hjerneslaget og funksjonstapet det fører med seg, setter an tonen for boken, og påvirker lesningen av resten av tekstene. 
Fotografier fra forfatterens liv er diskret plassert slik at de ulike livsfasene og kontrasten mellom dem blir virkelige for leseren, samtidig som de lar tekstene forbli i fokus. Diktene har mange ulike temaer, der de beveger seg kronologisk fra barndommen og fremover. Både gode og vanskelige opplevelser blir løftet frem og viser det ambivalente ved oppvekst, kjærlighet og familieliv. Sykdommen setter minnene og erfaringene i et nytt perspektiv og åpner opp for ny innsikt, uttrykt i fine kjærlighetsdikt og korte lyriske dikt med funderinger og betraktninger over livet.

Annonse
Annonse