fbpx Enkle øvelser som virker Hopp til hovedinnhold

Enkle øvelser som virker

Bokfakta

Boktittel: Helbred deg selv
Forfatter: Audun Myskja
Forlag: J.M. Stenersens forlag, 2014
Sidetall:
ISBN: 978-82-7201-556-4

Noen ganger er det det enkle som fungerer. I denne boka er det enkle øvelser hver og en av oss kan gjøre hjemme i stua som kan fungere for å få en bedre hverdag, med mindre smerter og mer overskudd. Audun Myskja er overlege og spesialist i allmennmedisin og leder Senter for Livshjelp på Ski. I over 30 år har han arbeidet for å lette hverdagen for mennesker ved å helbrede på litt alternative måter.
Myskjas hovedbudskap er at den enkelte faktisk kan gjøre en hel del for å hjelpe seg selv til bedre helse. I boka­ beskriver han 50 enkle øvelser, illustrert med tegninger, som man kan gjøre på egen hånd. For å gjøre stoffet­ tilgjengelig har han en rekke pasientbeskrivelser de fleste av oss kan kjenne oss igjen i. Det er hverdagslige plager som stress, uro, migrene, anspente muskler og utbrenthet. ­Andre er kronisk syke av for eksempel ME eller har psykiske lidelser. Gjennom fortellingene, og øvelsene han hjelper pasientene i gang med å gjøre hjemme, forstår leseren at det faktisk er mulig å hjelpe seg selv, framfor å være avhengig av helsevesen eller terapeuter.
Øvelsene går for eksempel ut på å bevege store ledd, gjøre rytmisk tapping på spesielle punkter på kroppen, nappe seg selv i musklene fra topp til tå, samt gjøre bevegelser. Audun Myskja henter sin kunnskap fra urgamle tradisjoner, slik som de tibetanske ritene,­ øvelser for stimulering og balanse, og fra en rekke andre inspirasjonskilder. Mye er dokumentert gjennom forskning, annet ikke. Poenget er at metodene virker, noe han har solid erfaring med og kan fortelle om.
«Helbred deg selv» vil være nyttig for de fleste som selv ønsker å ta tak i sin livssituasjon og/eller sin sykdom. Fem minutter om dagen kan være nok. Helsepersonell kan finne gode råd og tips til sine pasienter, men ikke minst begynne med øvelser til beste for seg selv. En viktig og lettlest bok som hermed anbefales.

Annonse
Annonse