fbpx Økt trygghet i prehospital sykepleie Hopp til hovedinnhold

Økt trygghet i prehospital sykepleie

Bokfakta

Boktittel: Akuttmedisinsk Sykepleie – utenfor sykehus
Forfatter: Jan Erik Haugen (red)
Forlag: Gyldendal Norsk Forlag, 3. utgave, 2014
Sidetall:
ISBN: 978-82-46437-7

Se for deg at du er på et ulykkessted der den forulykkete, en motorsyklist, puster dårlig. Du må ta av hjelmen for å kunne sikre frie luftveier. Du mistenker en nakkeskade. Hva gjør du i en slik situasjon? Denne boka gir en god beskrivelse av hvordan du som helsepersonell skal håndtere akuttsituasjoner du møter utenfor sykehuset.
Jan Erik Haugen er redaktør av boka som er skrevet sammen med åtte andre fagpersoner. Haugen er anestesisykepleier og har erfaring fra anestesi, intensiv, ambulanse, nødmeldetjenesten og fra utdanning av helsepersonell. Dette er en bok om generelle akuttmedisinske temaer. Denne nye utgaven er oppdatert på fersk evidensbasert kunnskap. Den inneholder helt nye kapitler om det akutt syke barn, akutt sykdom hos eldre/kronikere og akutt psykiatri. Målet med boka er å bedre den akuttmedisinske tjenesten utenfor sykehus.
I fremtiden står kommunene overfor nye utfordringer med mer kompliserte oppgaver og flere akutt syke pasienter. Boka tar hensyn til dette og er derfor viktig i et samfunnsperspektiv da den vil øke kompetansen utenfor sykehuset i tråd med samhandlingsreformen.
I boka er det faktabokser som hjelper oss lesere til å finne essensen. Hva må vi kunne? Hva må vi gjøre? Det blir ikke bare beskrevet hva vi skal gjøre i en gitt situasjon, men også hvorfor. Dette hjelper oss å se sammenhengen mellom teori og praksis. Boka blir krydret med eksempler fra virkeligheten. Den gir gode problemstillinger som gir rom for refleksjon.
I akuttsituasjoner utenfor sykehus er man mer sårbar. En har lite å hjelpe seg med og gjerne få personer rundt seg som kan hjelpe. Jeg mener denne boka ikke vil fungere som et oppslagsverk når en står i en akuttsituasjon, men jeg tror den vil øke helsearbeiderne sin kliniske kompetanse slik at de blir tryggere i de akutte situasjoner som oppstår prehospitalt.